A Fidesz-frakció szerint az ellenzék eddig nem segített a devizahiteleseknek, most pedig „kihasználná” őket.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója  MTI-hez eljuttatott közleményében egyrészt arra reagált, hogy Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke sajtótájékoztatóján közölte, arra kérik a pártokat, hogy csatlakozzanak a devizahiteleseket érintő csomagjukhoz. Azt mondta: a témában egy megoldást ismernek, a hitelek forintosítását felvételkori árfolyamon.
    
Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján elmondta, pártja felszólítja a kormányt, azonnal gondoskodjon arról, hogy egyetlen devizahiteles család se kerüljön utcára. Az LMP elvárja a Fidesz-frakciótól azt is, hogy vegyen részt a várhatóan hétfőn tartandó rendkívüli parlamenti ülésen, és támogassa a devizahitelesek helyzetének javítását célzó javaslatát. 
    
A Fidesz-frakció közleményében azt írta: a Jobbikot korábban nem érdekelte a devizahitelesek megmentése, több politikusuk, köztük Vona Gábor pártelnök nem szavazta meg sem a bankok elszámoltatását, sem a forintosítást.
    
Úgy fogalmaztak: a parlamenti ülést valójában Soros György üzletember és egyeteme „védelmére hívják össze”. Eközben „álszent módon” – folytatták – azokra a devizahitelesekre hivatkoznak, akiket segítség nélkül hagytak. A Jobbik és a szocialisták „az út szélén hagyták volna” a több százezer devizahiteles családot – olvasható a közleményben. 
    
Kiemelték: a Fidesz-KDNP 2010 óta több, devizahiteleseket segítő intézkedéseket hozott. Ennek köszönhetően 25-30 százalékkal csökkentek a törlesztőrészletek és „ezermilliárd forinttal csökkentek a családok terhei” – tették hozzá.

(MTI)