Fotó: Honvédelmi Minisztérium
Hirdetés

Benkő Tibor 5100 adag AstraZeneca vakcinát adott át Franco Federici vezérőrnagynak, a KFOR parancsnokának, majd meg is kezdődött az érintettek beoltása.

Benkő Tibor ezt követően újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, a Bosznia-Hercegovinában az EU-vezetésű békefenntartó erőknél (EUFOR) és Koszovóban, a KFOR-nál szolgáló magyar katonák mellett dolgozó helyi lakosok vírus elleni védettségét kizárólag Magyarország garantálja adományával.

A tárcavezető a november 1-től magyar parancsnoksággal működő KFOR-ral kapcsolatban kiemelte: legjobb tudásukkal fognak szolgálni, mert Magyarország eltökélt abban, hogy a térség stabilitása megmaradjon. Ugyanakkor „nem csak szavakkal, tettekkel is megpróbálják megőrizni a Nyugat-Balkán törékeny békéjét”, hiszen a délszláv válság és a migráció megmutatta, hogy ez különösen fontos – fűzte hozzá.

A miniszter a tettekre példaként hozta fel az új Nemzeti Katonai Stratégiát, amelynek keretében építik a térség meghatározó katonai erejét, továbbá létrehozták Székesfehérváron a NATO többnemzeti hadosztály parancsnokságot, illetve a különleges műveleti erők regionális parancsnokságát.

Korábban írtuk

Benkő Tibor jelezte, hogy a KFOR-parancsnokság átvételét követően további erőket összpontosítanak a térségbe, ha a szükség úgy kívánja, hiszen teljes zászlóaljat tartanak készenlétben, és azonnal útnak tudják indítani.