Azt írták, csak októberben 199 alkalommal riasztották az ezred katonáit, jellemzően második világháborús robbanóeszközökhöz, 38 esetben azonnal intézkedni kellett.

Hirdetés

A tűzszerészek októberben csaknem 670 katonai eredetű robbanótestet és mintegy 230 kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert hatástalanítottak, illetve szállítottak el megsemmisítésre, vagyis mintegy 1,5 tonna robbanóeszközt kezeltek összesen – tették hozzá.

Ebben az évben már csaknem 1700-szor vonultak ki a tűzszerész katonák a jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközök miatt.

A bejegyzésben emlékeztettek: októberben Zircen egy száz kilogrammos szovjet bomba fenékgyújtó szerkezetét kellett eltávolítaniuk, a hatástalanított bombatestet pedig későbbi megsemmisítésre elszállították.

Csókakő vára közelében, egy erdős területen kirándulók bukkantak egy 75 milliméteres német páncéltörő gránátra, a műszeres keresés során előkerült még egy 81 milliméteres, szintén német aknavetőgránát, kilőtt állapotban. A tűzszerészek elszállították és megsemmisítették a világháborús robbanóeszközöket.

Nagyveleg külterületén, szántóföldön, mezőgazdasági földmunkák közben került elő egy 82 milliméteres szovjet aknavetőgránát, letört gyújtószerkezettel. A katonák ezt is elszállították és megsemmisítették.

Budapesten, az Amerikai úton, egy régi villa kertjében, tereprendezésnél bukkantak egy második világháborús, F-1-es típusú, szovjet gyártmányú kézigránátra a munkások. A gyújtószerkezetet nem tartalmazó kézigránátot szintén elszállították és megsemmisítették.

Korábban írtuk