Mától kezdve már akár másfél frakció is kijönne a független képviselőkből, ugyanis tizenötre növekszik a számuk. Az MDF képviselőcsoportja automatikusan szűnik meg, miután Csáky András kilépésével kilencre olvadt a tagok száma. A frakció megszűnése több oldalról is érinti az Országgyűlés munkáját. Függetlenek nem szólalhatnak meg napirend előtt, nem tehetnek fel azonnali kérdést, korlátozottan interpellálhatnak, és a bizottsági tagságuk is korlátozott.

A legnagyobb érvágás talán anyagi téren éri a frakcióból kikerülőket. A képviselőcsoport vezető tisztségviselői, elnöke és helyettesei a 230 ezer forintos tiszteletdíj 120, illetve 100 százalékát kapták eddig, ettől mindenképpen elesnek. A bizottsági tagságok szűkülése is apasztja a hó végi apanázst. A most függetlenként működő honatyák átlagosan 394 ezer havi bruttó tiszteletdíjat tesznek zsebre. Ehhez 160-330 ezer forint közötti költségtérítés jár, plusz szállásköltség-térítés, de nem mindenkinek.

– Marginalizáltabb formája ez a politikának – mondta Papp András László, az MTA jogtudományi intézetének főmunkatársa. – Az ok: a politikai pártok azért, hogy sikeresek legyenek, igyekeznek minden kérdésben állást foglalni és megszólítani a választók minél szélesebb csoportját, éppen ezért eleve leszűkül az a versenyterep, ahol a független képviselő indulhat. Ez már önmagában korlátozottabb a pártokéhoz képest. Ez abból fakad, hogy a modern parlamentalizmus logikája elválaszthatatlan a pártok logikájától.

Lővétei István alkotmányjogász elmagyarázta, hogy minden képviselő jogi, alkotmányjogi értelemben egyenlő, függetlenül attól, hogy párthoz sorolja, vagy független képviselőnek mondja magát. Egy párt frakcióhoz tartozás annyit jelent, hogy a frakció többleteszközökkel rendelkezik, amely a parlamenti munka szervezésében és a parlamenti pártpolitikának a képviseletében jelent előnyöket.

– Azzal, hogy a képviselők a párton keresztül rendelkeznek különböző bizottsági tagságokkal és tisztségekkel, többlet-jövedelemre tehetnek szert. Ennél azonban fontosabb a hosszabb távú érdek. Ha valaki képviselőként stabilan tud egy párt képviselőjeként működni, számíthat arra, hogy több cikluson át is sikere lesz a választással, mint a független képviselő.

A parlamenti frakciók a működéshez is kapnak pénzt. Ez a tíztagú MDF-csoportnál összesen mintegy hatmillió forint volt eddig. Függetlenként ennek negyede jár majd az egyes politikusoknak. A frakció megszűnése a munkanélküliek számát is növelheti, hiszen független képviselő nem foglalkoztathat szakértőket. Csupán egy alkalmazottja lehet, aki havi bruttó 139 ezer forintot kaphat.

– Magyarországi példák azt mutatják, hogy kényszer, vagy konfliktus után lesz valaki független képviselő – mondta Papp András László. – Kevés olyan politikus van, aki eleve úgy indul függetlenként, hogy minden politikai párttól valóban elkülönült, sajátos programmal jelentkezik, már csak azért is, mert a politikai pártoknak az a lényege, hogy a választók számára minden fontos kérdésről van valami mondanivalójuk.

Ha hivatalosan is megszűnik az MDF frakciója, de a párt találna valakit, aki csatlakozna – tehát meglenne a tízfős minimális létszám -, akkor akár 2-3 héten belül újjáalakulhat ez a frakció. Feltéve, hogy olyan embert találnak, aki fél éve, vagy több mint féléve függetlenként ül a Parlamentben.

Lemondott az MDF budapesti választmányának elnöke is

Lemondott az MDF budapesti választmányának elnöki posztjáról Porkoláb Mátyás. Porkoláb leszögezi: országos méretű vitát váltott ki a pártvezetés döntése az EP-listáról és Bokros Lajos személyéről.

A választmány leköszönő elnöke ugyanakkor etikátlannak és károsnak tartja a hirtelen "megvilágosodott" pártvezetők magatartását is, akik a pozícióharc érdekében használják fel és használják ki a zavart, hiszen voltak már nagy kérdőjelek és döntések, azonban korábban sem voltak partnerek abban, hogy elősegítsék a helyzetértékelést és mindenki számára elfogadható megoldást találjanak a tagságot nyomasztó kérdésekre.

Miután az MDF Országos Választmány úgy döntött, hogy Bokros Lajos vezeti a párt EP-listáját, előbb Csáky András lépett ki a pártból és jelentette be, hogy kilép az MDF frakciójából, majd Hock Zoltán mondott le elnökségi tagságáról, Pettkó András pedig kilépett a párt EP-választási kampánystábjából.

(MR, hirado.hu, FH)