A családok angyalai
Hirdetés

Pszichológus, miniszter, ferences szerzetes, olimpiai bajnok, államtitkár, védőnő, katolikus pap, HR-szakember, grafikus, kórházigazgató, előadóművészek és cégvezetők vehették át idén A Családok Angyala, Angelus Familiarum elismerést. Bár a díjazottak az élet különböző területeiről érkeztek, összeköti őket, hogy tevékenységükkel a gyermekvállalás, a családalapítás fontosságát képviselik a nyilvánosság előtt.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a díjátadó ünnepségen hangsúlyozta: a kormány célja, hogy minden fiatalnak akkor és annyi gyermeke legyen, amikor és amennyit szeretne. Az államtitkár a szülőket hősöknek, angyaloknak nevezte, akik sokat tesznek azért, hogy a magyar nemzet gyarapodó és fiatalodó legyen. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Balog Zoltán is, akinek minisztersége alatt indult el a magyar családtámogatási rendszer. Az ötgyermekes családapa és református lelkész úgy fogalmazott, hogy a szülők az angyalokhoz hasonlóan nem magukra, hanem küldetésükre, a gyermekeikről való gondoskodásra fókuszálnak. Az „önfeledés” pedig a keresztény hitnek is lényege.

Az Angyalok

Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója még a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alapítóját, Kopp Máriát kereste meg a babazászló ötletével. Ahogy meséli, éppen akkori munkahelyére, a Vígszínházba igyekezett, amikor meglátott egy fekete gyászzászlót az egyik épület falán. Akkor hasított belé a gondolat, hogy a születés ünnepét is lobogóval kellene hirdetni…

A gólyás babazászlókat ma már számos helyen a polgármester adja át a családoknak, de a cégek is csatasorba álltak, és családi körben is divat lett a zászlók ajándékozása. A lobogók pedig az elmúlt évek során a mozgalom jelképévé váltak.

– Nálunk, Veszprémben is megvalósult az ötlet, az önkormányzati intézmények falán például rendszeresen látható a lobogó. Nem tartom magam angyalnak, de nagyon jólesett az elismerés, nagycsaládban nőttem fel, színházvezetőként is közel áll hozzám a közösségteremtés gondolata. A repertoárt is úgy állítottuk össze, hogy a darabok a jövő felnőtt közönségének is szóljanak.

A vastapssal jutalmazott évadnyitó előadás rendezője hozzáfűzi, hogy a Janikovszky Éva Égigérő fű című regénye nyomán készült darabbal szintén az ifjúságot célozzák meg. A történeten és film­változatán generációk nőttek fel, a vígjáték a könyv eredeti hangulatát kívánja visszaadni, hiszen ahogy az igazgató fogalmaz, az emberek szíve ma is arra a harmóniára, bájra és kedvességre, közösséghez, családhoz tartozásra vágyik, amit az ifjúsági regény sugároz.

A Három Királyfi, Három Királylány és a Magyar Kórházszövetség 2018-ban alapította a Családbarát Kórház és Kórházi Osztály címeket dr. Velkey Györgynek, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatójának a kezdeményezésére. Az ország első díjazott kórházaiban már helyenként munkaerő-túljelentkezés is van.

– Célunk az volt, hogy sikerüljön olyan kezdeményezéseket bemutatni, amelyekkel hozzásegíthetjük a dolgozókat a harmonikus családi élethez. Az éjszakai műszakokban és ügyeletekben dolgozó ápolók és orvosok esetében a családok támogatására sok mód van; a gyermekeknek táborokat, családi sportnapokat, a családtagoknak szűrőprogramokat szerveznek, és rugalmas munkaidővel, gyerekfelügyelettel könnyítik az édesanyák visszatérését a munkába.

Velkey György maga is összetartó nagycsaládban nőtt fel. Öt testvére, öt gyermeke és ma már öt unokája van. A jó család szerinte olyan támasz, amely erősíti a biztonságtudatot, és rengeteg pozitív energiát adhat a munkavégzéshez, de a beteg családtagok támogatásához is.

Szűcs Édua grafikust – aki olyan népszerű rajzfilmekben működött közre, mint például a Vízipók-csodapók, a Mátyás király meséi, a Dr. Bubó és a Magyar népmesék című sorozat – még Kopp Mária kérte fel az Apa-füzetek illusztrálására.

– Szüleim és dédapám pedagógus vénáját örököltem, rajzaimon keresztül bennem is erős a nevelés szándéka. Hogy az Angyalok csapatába választottak, meglepetésként ért, mert karikaturistákat ritkán szoktak díjakkal jutalmazni. Nagyon sok felkérést kapok elgondolkodtató, pszichológiai témájú munkák illusztrálására. A lélekgyógyászokkal egyetértésben úgy vélem, hogy a komoly kiadványok üzenetét még érzékletesebbé lehet tenni nívós, humoros rajzokkal. A családfők közül sokan vélik úgy, hogy az apává válás során végleg eltűnik elsődleges férfiszerepük. Az Apa-füzetek jelentőségét abban látom, hogy a kiadványokkal segítünk megérteni és feldolgozni a változást, illetve beletanulni a szülőszerepbe.

Andrek Andrea és Léder László munkáját már 270 ezer család kapta meg ajándékba. A sorozat új köteteként az elmúlt években napvilágot látott a Nagyszülő-füzet, és már készül a Testvér-füzet is, amelyek újabb Angyalok, köztük Ódor Andrea országos vezető védőnő koordinálásával jutnak el az összes újszülötthöz. Csehi Marianna, a Hungaropharma marketingvezetője az anyagi támogatáson túl pedig abban segít, hogy a füzetek a vállalat partnerpatikáiban is megtalálhatók legyenek.

Nemes örökség

Skrabski Fruzsina filmproducer, aki 2012-ben édesanyjától örökölte a mozgalom vezetését, szolgálatnak tekinti a lelkes kollégáival közösen végzett civil munkát. Az elnök arról tájékoztat, a frissen alapított díj rangját emeli, hogy az elismerést tízévente ítélik oda az arra leginkább érdemeseknek. Megemlíti, hogy a két évvel ezelőtti, egyetemisták körében lefolytatott reprezentatív felmérés szerint a húszas éveikben járó fiatalok tervei között még 2-3 gyermek vállalása szerepel, ám végül a kívánt utódok – elsősorban a családalapítással kapcsolatos aggodalmak miatt – sajnos nem születnek meg. A mozgalom éppen ezeket az aggodalmakat kívánja eloszlatni. A civil szervezet vezetője szerint a családalapításra való alkalmasság már a korai gyermekkortól kezdődően tanítható, de kulcsfontosságú a hiteles példa is. Csakúgy, mint az erős, szemléletformáló helyi közösségek. Ahogy mondja, minden szülő, aki megtapasztalja a gyermekvállalás örömét, jó döntésnek tartja a családalapítást, az esetleges nehézségek ellenére is.

– A díjazottak között szereplő Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus főként előadásaival és könyveivel ösztönzi a fia­talokat a gyermekvállalásra. Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekmentő szervezet alapítójaként fáradhatatlanul járja az országot, hogy gyógyítsa és bátorítsa a lelkeket. Csaba testvér azt szokta mondani, hogy ha ő lenne a társadalom orvosa, receptre írná fel a gyerekeket. Pál Ferenc katolikus pap előadásai nyomán párkereső klubhálózat szerveződött, munkájának köszönhetően számos házasság köttetett és kisbaba született. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és háromszoros apuka ismertségét felhasználva igyekszik vonzóvá tenni szervezetünk alapgondolatát. Lovasi András előadóművész pedig azért kapta a díjat, mert ő alapította hazánk első családbarát fesztiválját, a Fishing on Orfű rendezvényt – fejtette ki Skrabski Fruzsina.

Családbarát vállalatok

Évek óta díjazzák a családbarát vállalatokat is. Skrabski Fruzsina kiemeli, hogy a cégek ezzel a szemlélettel sikeresebben tarthatják meg a jól képzett, gyakorlott munkaerőt. Számos példa bizonyítja, hogy a családbarát intézkedésekkel a külföldön dolgozó honfitársainkat is haza lehet csábítani.

Ebben a munkában jár élen Révész Bálint, a K&H Bank HR-főosztályvezetője és Szabó Zoltán, a British Telecommunications (BT) ügyvezető igazgatója. Utóbbi vállalatnál többek között elő­adás-sorozatokkal, ingyenes terhesgondozással, kismamák reintegrációs programjával, családi napközis férőhelyekkel, rugalmas vagy részmunkaidővel, valamint a távmunka lehetőségével is támogatják a szülőket. A cég vezetése a munkaerő-toborzás szempontjából a vállalat leghatékonyabb díjaként tartja számon a korábban elnyert Családbarát Vállalat kitüntetést.

Skrabski Fruzsina hangsúlyozza, hogy az alapítás óta a szervezet országos mozgalommá vált, a terjeszkedést illetően teljesültek legmerészebb álmai is. Ahogy fogalmaz, szülei a közösség létrehozásával csodás célt találtak, hiszen a nemes szándékot, hogy világra jöhessenek a kívánt gyermekek, senki sem vitatja.