Csalás és pénzmosás miatt indulhat nyomozás a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom amerikai finanszírozása ügyében – számol be a lap.

Hirdetés

Márki-Zay Péter, az ellenzék egykori közös miniszterelnök-jelöltje augusztus végén számolt be arról, hogy még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból. Azt is elárulta, hogy az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány egy tételben küldte ezt az összeget, de azt állította, hogy korábban más utalások is jöttek ettől a szervezettől, és a forrásokat a tengerentúlon sokan adták össze. A volt miniszterelnök-jelölt arról is beszélt az interjúban, hogy ennek a segítségével tudták kifizetni a kampány utolsó számláit.

A külföldi pénzek kapcsán végül a közérdekű bejelentéseiről elhíresült Tényi István tett feljelentést a Fővárosi Főügyészségen. Ők a dokumentumot a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak küldték meg, tőlük pedig a Nemzeti Nyomozó Irodához kerültek az iratok. Az ORFK kommunikációs szolgálata a Magyar Nemzet megkeresésére azt közölte, hogy az ügyben feljelentéskiegészítést rendeltek el, így a rendőröknek összesen harminc napjuk van arra, hogy döntsenek a nyomozás megindításáról vagy a feljelentés elutasításáról.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője a Karc FM-nek elmondta, az Állami Számvevőszék már vizsgálja, hogy jutott-e a Mindenki Magyarországa Mozgalom által gyűjtött külföldi támogatásból a pártokhoz.

Az alkotmányjogász úgy vélekedett, szinte lehetetlen szétválasztani a baloldali pártokat és az általuk támogatott Márki-Zay Péter mögött álló egyesületet, ezt azonban az Állami Számvevőszék vizsgálata fogja majd kideríteni.

Nem Márki-Zay Péter az egyetlen baloldali politikus, akinek a mozgalma tiltott pénzekkel kerül összefüggésbe. Egyes vélekedések szerint Karácsony Gergely például több mint félmilliárd forintot költött az előválasztás során, s az összeg forrását mai napig rejtély övezi.

A Kontra nemrég szúrta ki, hogy a főpolgármester ernyőszervezete egy ideig szerepelt az Action for Democracy támogatotti listáján, szeptember elsejétől azonban – tehát néhány nappal azután, hogy Márki-Zay a külföldi pénzekről beszélt –, az Action for Democracy honlapján megjelent egy közlemény, amelyben az olvasható, hogy tévesen tették ki honlapjukra a 99 Mozgalom nevű civil szervezet logóját.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Korábban írtuk