Fotó: parlament.hu (képernyőfotó, szerk.)
Szelfit készítő, mobiltelefont nézegető ellenzéki képviselők Tállai András felszólalása közben
Hirdetés

Csárdi Antal (LMP) arról beszélt, hogy a kormány ismét egy olyan költségvetést nyújtott be, amely átláthatatlan és végtelenül igazságtalan. Átláthatatlan azért, mert a kormányon kívül nincs ebben az országban olyan, aki pontosan meg tudná mondani, hogy jövőre mire mennyit költ a kormány – mondta.

Úgy vélte, a költségvetési tervezet igazságtalan is, mert a kormány azt kommunikálja, hogy a válságos gazdasági helyzetet nem az emberekkel fizetteti meg, mégis ők fogják megfizetni a válság árát. Egyértelmű, hogy a kormány tétlenül és tehetetlenül nézi, hogy a közalkalmazottak bére elértéktelenedik, nem becsüli meg a saját dolgozóit – mondta.

Kijelentette: inflációkövetővé kell tenni a közalkalmazottak és köztisztviselők bérét, erre lenne is forrás, azonban a nagyvállalatok érdekeit képviseli a kormány az emberek érdekei helyett.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára úgy válaszolt: az ellenzék minden évben elmondja, hogy átláthatatlan a költségvetés, ezzel szemben Európa egyik legátláthatóbb büdzséje a magyar, és az átláthatóságot szolgálja, hogy már tavasszal benyújtják az Országgyűlés elé, hogy mindenkinek legyen ideje felkészülni. Ezzel szemben 2006-ban, a baloldali kormányzás alatt volt olyan, hogy bebizonyosodott: a költségvetés valótlan számokat tartalmaz – közölte.

Korábban írtuk

Kiemelte: nem lehet igazságtalan, hogy a költségvetés fő célja az, hogy megvédje az országot, békét és biztonságot adjon, segítse a családokat, továbbá megvédje a munkahelyeket. Az is cél, hogy biztosítsa a gazdasági növekedést, amellyel a közszféra kiadásait is tudják finanszírozni – magyarázta. Hozzáfűzte: fontos a rezsicsökkentés és a nyugdíjak megvédése is.