Hirdetés

Csárdi Antal (LMP) azt követelte, hogy a kormány utasítsa ki a „hírhedten hírszerzési tevékenységet ellátó” Nemzetközi Beruházási Bankot az országból, ahogy azt a múlt héten megtette Csehország és Románia is.

Értékelése szerint egy felelős kormányának ez az „alapvető erkölcsi kötelezettsége is”.

Felidézte: a „Putyin által kreált bank” nemzetbiztonsági jelentések szerint hírszerzési tevékenységet folytat Magyarországon és így az Európai Unióban, befektetési és gazdasági tevékenységet pedig alig vagy csak álcaként végez.

Magyar Levente azt felelte: a Nemzetközi Beruházási Bank nemzetközi pénzintézet, amelyet nem szankcionált sem az Amerikai Egyesült Államok sem az Európai Unió, a bank kiutasításából pedig csak a magyar embereknek származna hátránya.

Korábban írtuk

Miért „vágjunk alá több száz magyar vállalkozásnak, amelyet ez a bank százmilliárdos nagyságrendben finanszíroz, napokkal azután, hogy egy magyar bank már csődbe ment sok ezer magyar vállalkozást lehetetlen helyzetbe hozva? – kérdezte.

Azt is mondta: az ellenzék által követelt lépések akár a bankkal, akár a Paks 2. beruházással kapcsolatban olyan következményekkel járnának, amelyeket az ország nem bírna el.

Csárdi Antal a választ nem fogadta el.