Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Csárdi Antal arról beszélt, hogy 30 ezer fő bevonásával átfogó tesztelés indult meg május 1-től. „Végre valahára, jó reggelt kívánok!” – mondta az LMP-s politikus. Szerinte Magyarország eddig nem szerepelt jól e téren, és szavait alátámasztandó számszerűen összevetette a hazai és a környező országokban elvégzett teszteléseket.

Ha egy országban megjelent a vírus, egy módon lehet rájönni, hogy hány fertőzött van, teszteléssel. Erre szólított fel a WHO, és a kormány saját „tanácsadói garnitúrája” is – mondta. Arra volt kíváncsi, milyenek az első tapasztalatok, eddig hány embert teszteltek le és milyen eredménnyel.

Schanda Tamás államtitkár közölte: nagyon fontos vizsgálatról van szó, népegészségügyi, járványügyi és tudományos szempontból egyaránt. Kiemelte, hogy a négy orvostudományi egyetem együttműködésével zajlik a vizsgálat, és abban számos kiváló magyar orvos, kutató, járványügyi szakember vesz részt. Azt kérte, a képviselő legyen megértő, május 4-én még nem tud orvostudományi válaszokat adni, a vizsgálat eredményéről beszámolni. A vizsgálat közel 18 ezer embert érint, két héten keresztül zajlik, és az eredményekről tájékoztatást fognak adni – közölte.

Korábban írtuk