Fotó: képernyőkép
Hirdetés

„Egeret szültek a hegyek, ugyanis a propagandamédiában összeadták az ugyanabba az ipari parkba bejegyzett összes cég és vállalkozás által elnyert uniós támogatást, ahol az a nyomda is működik, amit egykor édesapám vezetett” – írta vádaskodó Facebook-posztjában kedden Cseh Katalin. Ehhez képest a PestiSrácok.hu oknyomozásával arra jutott: a váci és sziráki telephely segítségével ömlött az uniós pénz a hálózathoz. A PS, miután kirobbant a Cseh Katalint érintő Anonymous-botrány, felkereste a két telephelyet.

Család és barátok

Mint a PS írja: az Anonymous-botrányt feltáró és kirobbantó bennfentes.net korábbi cikkei szerint eddig több mint 285 millió forintnyi uniós támogatást nyert el az a Pannónia Nyomda Kft., amelynek bár jelenleg Halász Gábor az ügyvezetője,

de 2013 májusától 2018 januárjáig az azóta a Momentum színeiben politizáló Cseh Katalin ügyvezetése alatt állt.

A céget 2010-ben alapította Cseh Tibor, a momentumos politikus édesapja. A PestiSrácok.hu komoly összefonódást talált a Cseh család és Halász Gábor között. Cseh Katalin korábban többször hangoztatta, hogy ősei Topolyáról származnak, Halász Gábor pedig korábban szintén a Vajdaságban élt, de ma már Budapesten lakik. Korábbi, illetve jelenlegi cégeit vizsgálva elmondható, hogy 

három esetben is egymásnak adták el a cégeket Cseh Tiborral vagy lányával, Cseh Katalinnal. Ráadásul 2013 januárja óta közös budapesti székhelyet használ a Halász Gábor alapította Montenegro Print Kft., illetve az akkoriban még javában a Cseh családhoz tartozó Pannónia Nyomda.

A PestiSrácok.hu kiderítette azt is, hogy éppen Topolyán található egy magyarországihoz kísértetiesen hasonló tevékenységű cég, a Panonia Print doo., amelynek képviselője Cseh Tibor, azaz Cseh Katalin apja. A céget 2006-ban, tehát négy évvel az előtt alapították, hogy Magyarországon létrejött volna a Pannónia Nyomda Kft., a Cseh család Vajdaságban élő ágának több tagja is ezt adta meg munkahelyeként a közösségi oldalán, közülük ráadásul többet ismernek is Halász Gábor szülei. Halász mellett a Lakatos család is összefonódik Cseh Katalinék érdekeltségeivel, sőt közösen, Vácon és Szirákon hozták létre a hálózat két központját, amelyek segítségével később uniós pénzekre pályáztak.

A váci telephely

A PestiSrácok.hu azt írja: a Pannónia Nyomda által bérelt váci, Nádas utcai ingatlan több bejegyzett cég székhelyéül is szolgál. 

Az itt található vállalkozások közül a portál külön kiemeli a Holotech Hungary Kft.-t, melynek ügyvezetője Lakatos Viktor, 100 százalékos tulajdonosa viszont egy HoloTech Switzerland AG nevű, Svájcban bejegyzett cég.

Korábban írtuk

A PS szerint az alapítása óta budapesti székhellyel rendelkező Pannónia Nyomda által a pályázatban teljesítés helyszíneként megjelölt Vác, Nádas utcai telephely szövevényes, külföldi cégekkel tarkított története egyértelműen a szintén nyomdaiparban utazó Lakatos családhoz kapcsolható.

A külföldi cégekben is érintett Lakatosék egyébként Cseh Tibor régi ismerősének számítanak, ezt bizonyítja, hogy amikor 2012. szeptember 3-án megvásárolta a Veszprémi Nyomda Kft.-t a Lakatosékhoz köthető IPRESS Center Kft., a család emberei rögtön el is foglalták a legfontosabb pozíciókat. A felügyelőbizottságban ott ült ifj. Lakatos Imre és Piszmán Zoltán, miközben a tisztségviselők között megtalálható volt Cseh Tibor és Lakatos Viktor neve, majd időközben utóbbit kinevezték vezérigazgatónak, aki pár hónappal később átadta pozícióját a családdal üzleti kapcsolatban álló Milan Koprivának. Végül egy évvel azután, hogy az IPRESS átvette a céget, 2013. szeptember 18-án megindult a felszámolási eljárás a nyomda ellen.

Ezek után nem meglepő, írja a PestiSrácok.hu, hogy a Pannónia attól a Nova-Inn Kft.-től bérli a váci ingatlant, amelyet a Lakatos család alapított és jelenleg is az ő érdekeltségükbe tartozik, ráadásul egykori résztulajdonosa pedig egy szlovák cég, amely Milan Kopriva vezetése alatt áll. 

Hologram, 3D

Az említett váci telephelyen hemzsegnek a 3D, illetve hologram technológiával foglalkozó cégek, amelyek többsége a Lakatos család körébe tartozik. Bár a cégadatok alapján elsőre nem feltűnő, de több másik céggel együtt egyértelműen ennek a körnek a része a Pannónia Nyomda Kft. is. A PestiSrácok.hu tényfeltáró cikke szerint ez onnan állapítható meg, hogy az érintett cégek évek óta közös székhelyeket, illetve fióktelepeket használnak.

A magját ennek a csapatnak a Mondat Kft., a Holotech Hungary Kft. és a Pannónia Nyomda Kft. adja, míg a NOVA-INN Kft. teljes mértékben a Lakatos család tulajdonában és irányítása alatt áll. A szintén az ebbe a körbe tartozó Uniotech Kft. 2008 és 2013 között kötődött a váci Nádas utcához, onnantól csak a fióktelep-váltásoknál aktivizálja magát és „csatlakozik be” a fenti négy céghez. A Leaf Digital Kft. csatlakozott legkésőbb a „fogathoz”, de Mamuzsits Tibor személyében a Lakatos család egyik bizalmi embere birtokolja és vezeti a céget.

Szövevényes cégháló

A céges adatokat vizsgálva a PS-nek feltűnt: a fent említett cégekben közös, hogy mindegyikük összekapcsolható vagy a váci telephellyel, vagy közvetlenül a Lakatos családdal, illetve jelenleg mindegyikük tevékenységet folytat Szirákon.

Ez azért lényeges, derül ki a tényfeltáró cikkből, mert a céges mozgásokból megfigyelhető, hogy a csapat magját jelentő vállalatok számára lényegében a váci központ tekinthető a biztos kiindulási alapnak, majd egyesével átköltöznek egy új, közös fióktelepre, ahol aztán egy-egy ilyen címen ideig-óráig ugyanazok a cégek végeznek tevékenységet.

„A fióktelepek használatának ideje pedig éppen egybe esik több tucat nyertes EU-pályázattal” – emeli ki a PS. Így történt ez Vácott, és így történik jelenleg Szirákon is, amely fióktelepen történő teljesítéssel a Pannónia Nyomda és a Holotech Hungary 2019 októberében 1.965.579.410 Ft értékben nyert két EU-s pályázatot – szúrta ki a PestiSrácok.hu.

Az itt található két ingatlanból az egyik az RD Invest tulajdonában áll, ezt a svájci Holotech fejeként ismert Ifj. Lakatos Imre irányítja, szülei pedig egy vagyonkezelő cégen keresztül tulajdonosai annak a Nova-Inn Kft.-nek, amely bérbe adta a váci telephelyet a Pannónia Nyomdának. 

A sziráki ingatlan egyébként jelenleg a Holotech Hungary tulajdonában áll, aminek az anyacége Svájcban van.

A PS azt írja: a váci telephelyhez és a Lakatos családhoz köthető cégek láthatóan egy hálózatot alkotnak, amit egyértelműen bizonyít az a tény, hogy tagjai EU-s pályázatokra vadászva, együttesen váltogatták a telephelyeket és fióktelepeket, ezzel több milliárd forintnyi uniós pénzt nyertek. A portál úgy tudja: a Lakatosék körébe tartozó cégek és a Cseh családot is foglalkoztató hálózat cégei alapításuk óta összesen 41 sikeres EU-pályázaton több mint 4,7 milliárd forintot nyertek el.

A PS cikkének folytatása ITT olvasható, a cikkben fotók is láthatók a sziráki és váci ingatlanról.


Cseh Katalin: „Igen, 2018 januárjában benyújtottunk egy pályázatot”

A momentumos politikus keddi, nem túl sikeres utcafórumán válaszolt a Mediaworks kérdéseire.