Hirdetés

Csepelen az önkormányzat cége, a Városgazda Nonprofit Zrt. Hulladékkezelési Csoportjának jelenleg negyvennégy munkatársa végzi a lakossági kommunális és a biológiailag nem lebomló hulladék elszállítását. Naponta vívják szélmalomharcukat, egyre több ugyanis a szemét a kerületben, ami óriási nyomás alá helyezi a városgazdásokat és persze a kerület költségvetését is.

Négyszer több a szemét

Mint megtudtuk, Csepelen 13 területre osztva zajlik a hulladékgyűjtés. Kritikus területnek számítanak a Vasas, a Védgát utcák, vagy éppen a Budafoki út és az Akácfa utcai Kiserdő. A vállalat tájékoztatása szerint míg 2015-ben a kommunális hulladék mennyisége 5700 köbméter volt, ez a szám 2019-re elérte a 21 ezer 700 köbmétert. Döbbenetes adat, különösen annak tudatában, hogy a Városgazda naponta próbálja felszámolni az illegális szeméttelepeket is.

Amiből sajnos van bőven. Illegális szeméttel kiemelkedően terhelt területek többek között a Háros, Ófalu, Francia-öböl, az Evezős telep, valamint a nagyobb lakótelepek parkolói. De nem jobb a helyzet az Almafa, a Pöltenberg utcákban, valamint a volt papírgyár környezetében sem. Ennek oka részben az, hogy a lakosság folyamatosan lomtalanít és a közterületre rakja ki nemcsak a lomokat, hanem a háztartási hulladékot is. Ez főleg az úgynevezett szelektív hulladékedények körül tapasztalható, aminek a tisztán tartása az FKF Zrt. feladata lenne. A lakossági nyomás óriási, ezért innen is a Városgazda viszi el a szemetet, rohamosan merítve ezzel a hulladékszállításra szánt költségkeretet. 

Válasz nélkül maradt a kerület

Ugyancsak gond van a buszmegállók takarításával. A dohányosok kiszorultak a megállókból, a szemetes edények áthelyezésére azonban már nem futotta FKF-nek (még a csikktartókat is leszerelték). Ez pedig szintén növeli a szemetelés lehetőségét. Hiába fordul a Városgazda az FKF-hez, sokszor válaszra sem méltatják. A tavalyi hagyományos lomtalanítás elmaradása szintén betett a kerületnek. A tájékoztatás ellenére sokan rakták ki a bútoraikat, amiket megint csak a Városgazda szállított el.

Korábban írtuk

Akárhogy is: az illegális szemét az elszállított hulladék mennyiségének hatvan (!) százalékát teszi ki a kerületben. Ez pedig döbbenetes szám. Pedig a csepeli önkormányzat 2015-ben még 46 millió forintot költött hulladékszállításra, 2019-ben pedig már ennek közel a négyszeresét (!), 153 millió forintot. Az összeg nagyságát jól mutatja, hogy ennyi pénzből több óvodaudvart is felújított az önkormányzat az elmúlt években.

Újabb kamerákat telepítettek

A helyzet javítása érdekében a cég emberei naponta többször végigjárják a kiemelt területeket, összeszedik a szemetet, amit a cég telephelyére szállítanak. A hulladéklerakatok felszámolásáért a tavalyi évben a már meglévők mellett további öt helyre telepítettek kamerát. Nemrég pedig egy sorompót kapott a Budafoki út Dunához közeli szakasza, megnehezítve ezzel a lejárást a partra. Ennek köszönhetően itt megszűnt a szemétlerakás. 

A helyi intézkedések mellett jól jött a kormány „Tisztítsuk meg az országot” programja is. Csepel az első pályázati forrásból tette rendbe a Gubacsi hídnál lévő területet, Ófalut és a Központi utat.

Pályázatok ide vagy oda, a kerület vezetése bízik abban, hogy az újabb kamerák telepítése, valamint a csepeli rendőrséggel való kiváló együttműködés tovább erősödése visszatartó erőt jelent azok számára, akik ily módon szeretnének megszabadulni felesleges tárgyaiktól. A csepeli önkormányzatnál nem véletlenül remélik, hogy hamarosan javulást érhetnek el a hulladéklerakás tekintetében.