Múlt héten a napilap „Ezt vette fel a magnó” címmel cikket közölt, melyben a „Blikk megtudta” forrás megjelöléssel a nemrégiben Csepelen elkövetett kettős gyilkosság során készült hangfelvétel tartalmáról számolt be. Ebben leírták az eset állítólagos körülményeit, és idézőjelben közöltek mondatokat, azt sugallva, hogy azok a hangfelvételből vett idézetek – jegyezte meg közleményében az ombudsman.

Az adatvédelmi biztos azonnali vizsgálatot indított, amelynek célja az áldozatok védelme mellett annak tisztázása volt, miképpen kerülhetett ki a hangfelvétel vagy annak részletei.

A vizsgálat során Jóri András megállapította, hogy „az események Blikkben megjelentetett bemutatása nem tükrözi pontosan a hangfelvétel által rögzített történéseket”. Kiderült az is, hogy a lap által idézett két mondat nem hangzott el a felvételen, ugyanakkor a hanganyag segítségével rekonstruálható események egyes részletei megtalálhatók a Blikk szövegében.

Az ombudsman szerint mindez arra utal, hogy az újság cikke közvetett beszámolón alapszik. A vizsgálat alapján nem valószínűsíthető, hogy a hangfelvétel a nyomozó hatóságtól illetéktelen személyhez került volna – tette hozzá Jóri András.

Az adatvédelmi biztos ugyanakkor felhívja a rendőrség figyelmét arra, hogy „bűnjelkezelés adatvédelmet és adatbiztonságot szolgáló garanciarendszerét erősítve, valamint a munkatársak képzésével a jövőben az ilyen információszivárgás lehetőségét is zárja ki”.

A Blikk cikke után a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője cáfolta, hogy illetéktelen kezekbe kerültek a csepeli kettős gyilkosság során rögzített hangfelvételek. Tafferner Éva elmondta: sem magát a hangfelvételt, sem annak egyes részleteit nem adták ki, így azt egyetlen újságíró sem szerezhette meg.

A Blikk múlt heti cikke szerint az igazgató, Takács József és munkatársa, Papp László egy komoly, de közvetlen hangvételű beszélgetésbe kezdett Deme Gáborral az elbocsátásról. Állítólag Deme ígéretet tett, hogy rendezi a hiányt, amit egy egyszerű adminisztrációs hibának titulált. Miután a két gyanúsított megbizonyosodott arról, hogy még nem született feljelentés, Deme felállt és elköszönt: „Jól van, Jóska, köszönöm. Holnap egy kávé mellett folytatjuk az egészet.” A Blikk szerint ezután ajtócsukódás hallatszik, majd egy perc múlva eldördült az első két lövés. A gondnok valószínűleg ekkor lőtte fejbe Takács Józsefet. A gondnok ezután az életéért könyörgő Pappra ordított: ”Adjad ide gyorsan a lemezt és a számlákat!” Majd 40 másodperc múlva újabb két lövés hallatszik. Azt, hogy az átadott dolgok esetleg a sikkasztás bizonyítékai voltak-e, egyelőre nem tudni – írta a Blikk.

(hirado.hu)