Az SZDSZ-es Gócza Dániel lemondásának bejelentésével kezdődött csütörtökön a csepeli önkormányzat ülése. A Csepel.info úgy tudja, hogy Gócza Dániel összeférhetetlenségre hivatkozva mondott le mandátumától. Képviselő maradt ugyanakkor Kál Károly csepeli SZDSZ-elnök, akit az ellenzék hónapok óta élesen bírál önkormányzati megbízatásai miatt, melynek köszönhetően a politikus cége éves szinten legkevesebb 36 millió forint közpénzt kap különféle feladatokra.

A hosszúra nyúlt ülésről a többségben lévő MSZP frakcióból többen is távoztak a nap folyamán. Így történhetett meg, hogy amikor az önkormányzat tulajdonában álló Kis-Duna parti ingatlanok jövőjét megpecsételő határozati javaslat napirendre került, már csak az ellenzéki és az SZDSZ-es képviselőkkel együtt maradhatott volna határozatképes a testület.

A rendkívül értékes ingatlanok eladással vagy bérbeadással történő „hasznosítása” ugyanakkor már régóta borzolja a környéken lakók, valamint a kerület egyedülálló folyóparti környezetét szerető csepeliek idegeit. Az MSZP-s vezetés Wellness-központot szeretne itt építtetni, azonban a létesítményre egyelőre nincs – vagy még nem ismert – a beruházó. Az önkormányzat által nem kevés pénzért készített, és a folyóparti környezetet gyökeresen átalakító terveket ráadásul a civilek és az építész-szakma is elutasítja. A civilek véleményét támogató Fidesz-KDNP javaslatára a testület tavaly olyan határozatot hozott, hogy hatástanulmány nélkül nem születhet döntés az ingatlanok hasznosításáról. A botrányos körülményeket fokozta, hogy – bár az MSZP szerint készült hatástanulmány -, abból nem sikerült sem kiosztani, sem felmutatni egyetlen példányt sem.

Ilyen előzmények után háborodtak fel annyira a testület ellenzéki és SZDSZ-es tagjai, hogy kikapcsolták szavazógépüket. Bár létszám szerint az MSZP-frakció többségben volt, a szavazásnál lehervadt a magabiztos mosoly a kormánypárti politikusok arcáról. A szavazás eredménye ugyanis a határozatképtelenség miatt meg sem jelent a kivetítőn, amit először számítógépes hibának véltek. Amikor az MSZP-sek rádöbbentek, hogy kevesen vannak, zúgolódás kezdődött, amit az SZDSZ-nek szánt felháborodott beszólások és egymás sértegetése, vádolása kísért. A kaotikus hangulatot Tóth Mihály polgármester tetőzte be, aki ezek után annak ellenére berekesztette a testületi ülést, hogy a kerület szempontjából rendkívül fontos és sürgős határozatok is napirenden voltak. A polgármester minden további nélkül megtehette volna, hogy csak ennek a jogos felháborodást kiváltó napirendnek a levételét javasolja.

A csepeli önkormányzatban az MSZP kényelmes többséggel rendelkezik. A 29 képviselőből 16-an tartoznak a nagyobbik kormánypárthoz, de a magát ellenzékinek nevező, önkormányzati pozíciókat és üzleti megbízásokat halmozó két SZDSZ-es képviselő segítségével soha nem volt probléma az abszolút többség megszerzése. A csepeli példa azt mutatja, hogy a kormányválság, amely a XI. kerületben már az MSZP-SZDSZ-es többség megszűnéséhez vezetett, még a kényelmes MSZP-s többséggel rendelkező kerületekben is gondokat okozhat.

(Csepel.info)