– 2008-ban jelent meg a Vágtázó Csodaszarvas Végtelen Ázsia! című albuma, ami nagy sikert aratott. Mit tudhatunk az új anyagról?

– Első két lemezünk nemcsak az év legjobb lemezei közé került a szakmai fórumokon, hanem mindkettő aranylemezzé is vált. Nem volt nyilvánvaló, merrefelé tudunk előrelépni, de a belső világ fejlődése megadta a választ. Az új számok engem is nagyon megleptek, szinte készen bukkantak felszínre. Ezért egészen valószerű az a csodaerő, ami belőlük árad, és ezért tudnak minden előírást, műfaji korlátot áthágni. Így például az Éjféli Varázs maga a tündéri csoda, természetes nagyságban, a Csillaglovaglás pedig olyan hátborzongató sámánisztikus őserőket mozdít meg, amelyek egészen megrendítőek. Ismét szerepel moldvai népzenei feldolgozás, ezúttal a Serény Magyarosnak született Csodaszarvasos változata, a táncos-tombolós bulis hangulatot hozza, akárcsak a Tábortűznél baráti, felvillanyozó, ünnepi hangulata, vagy a Csűrdöngölő ősi eurázsiai, kelta beütésű ősiséget árasztó epikus jellege. A Hópehely pedig a gyermekkor sajgóan visszaköszönő szépségét, megrendítő vágyakozását és sorsszerűségét adja. Fábri Géza pedig egy friss csuvas dallamot hozott az egyik próbára, ebből született a Hajnali Szél ázsiai hangulatú világa. Az Aláírhatatlan Történelem Csodaszarvas-változata pedig a Mindenség ősvarázsából jött elő.

– Mikor és hol lesz az élő lemezfelvétel, milyen különlegességekkel várjátok a látogatókat?

– Az A38-as hajón vesszük fel a koncertet december 17-én nyolc órától, ahol a Mindenség rendkívüli természetének megtapasztalása a tét, a zenekar előadása különleges látványtervvel egészül ki, s nagy élmény lesz Kriszta új hangszere, az erhu is.

– Elmondható, hogy egyre nagyobb az igény a Vágtázó Csodaszarvas képviselte belülről fakadó, intenzív, ősi zenére?

– Igen, hiszen az életünk nem telhet el anélkül, hogy ne találkoznánk a legnagyobb csodákkal. A Világegyetem legnagyobb titka pedig éppen annak varázserejében rejlik, olyan életképes egységekbe szerveződve, amely megnyitásához a zene a kulcs. Ez a varázserő megváltoztatta a mi életünket is, és most azon vagyunk, hogy mindezt átadjuk az emberiségnek.

Farkas Anita