A parlament 118 igen, 28 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett hagyta helyben az Országgyűlés elnökének határozatát, amely harmadával, 504 900 forinttal csökkentette az ellenzéki képviselő esedékes tiszteletdíját.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Fotó: MTI, archív

Tordai Bencét a parlament december 10-i ülésén tanúsított magatartása miatt büntették. Az ellenzéki frakciók aznap obstrukcióval próbálták megakadályozni a parlament napirendjének elfogadását, ezzel tiltakozva a munkaidőkeret emeléséről szóló fideszes törvényjavaslat miatt. Az ellenzék 2925 módosító javaslatot nyújtott be a napirendhez, amelyről az ellenzék tiltakozása ellenére egy szavazással döntött az Országgyűlés.

Az ülésnapon Tordai Bence több ellenzéki képviselőtársával a határozathozatalkor füttyszóval, hangos bekiabálással, majd folyamatos sípszóval zavarta, akadályozta az Országgyűlés munkáját a határozat szerint, amely kitér arra: a napirend elfogadása kiemelkedő jelentőségű, így az arról történő szavazás akadályozása alkalmas arra, hogy az Országgyűlés működését ellehetetlenítse, így az Országgyűlés rendjét a képviselő magatartása súlyosan sértette.

A határozat azt is kimondja, mivel Tordai Bence az Országgyűlés jegyzője is, a nagy nyilvánosság előtt tanúsított provokatív magatartása alkalmas volt arra, hogy jelentős mértékben csorbítsa „a plenáris viták – közügyek megvitatásához méltó – színvonalába vetett közbizalmat”.

A házbizottság ülésén nem volt konszenzus a képviselő tiszteletdíjának csökkentéséről, az Országgyűlés elnöke saját jogkörében eljárva hozta meg a döntést. Tordai Bence ezt követően fordult a mentelmi bizottsághoz, kérve a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését, a testület azonban elutasította kérését, így került a plenáris ülés elé a kérdés.