Nyolcvanfős létszámleépítés kezdődik júniusban a Főpolgármesteri Hivatalban – döntött a Fővárosi Közgyűlés hétfőn.Az előzetes számítások szerint a létszámleépítés 2016-ban éves szinten megközelítőleg 330 millió forint kiadáscsökkenést eredményezhet.

A hivatali apparátus engedélyezett létszámát a jelenlegi 946-ról 866-ra csökkentik.

A létszámleépítés két ütemben történik meg: június elsejével 39 álláshelyet szüntetnek meg, amelyből 33 a megüresedő álláshelyek leadásával, további hat feladat megszűnése miatt adható le. A létszámcsökkentés második szakaszában – október elsejével – további 41 embernek – köztisztviselőknek, ügykezelőknek, fizikai alkalmazottaknak – mondanak fel.

Az elfogadott javaslatban kitértek arra is, hogy a Főpolgármesteri Hivatal „létszámának összesen 80 fővel történő csökkentésén túlmenően további létszámcsökkentés már nem biztosítható úgy, hogy a hivatali apparátus létszáma és összetétele ne veszélyeztesse a fővárosi önkormányzatnál maradó feladatellátásból eredő elvárásokat”.

Az előterjesztést ismertetve Sárádi Kálmánné főjegyző azt mondta, az álláshelyek megszüntetését a takarékosság és a fővárostól elkerülő feladatok indokolják. Kiemelte, igyekeznek elsősorban a hosszú ideje be nem töltött munkaköröket megszüntetni és minél kevesebb alkalmazottat elbocsátani.

Erre válaszolva a jobbikos Tokody Marcell azt kérte, hogy csak az üres álláshelyeket szüntessék meg, míg a többi érintett alkalmazottat foglalkoztassák tovább más munkakörben, például a közgyűlés döntéseinek átláthatóbbá tétele érdekében.

Gy. Németh Erzsébet, a DK képviselője azt kérte, a közgyűlés csak akkor döntsön az álláshelyek megszüntetéséről, ha már ismertté válnak a részletek.

A vita végén Tarlós István főpolgármester azt mondta, az álláshelyek csökkentésére azért is szükség van, mert a Városházán még mindig az előírt normánál majdnem kétszer több, mintegy 900 foglalkoztatott van.

MTI