Hirdetés

Szerencsés Szabolcs vállalkozó, influenszer, egyben újbudai lokálpatrióta a TikTok videómegosztó platformon hívta fel a figyelmet arra, hogy a XI. kerületi önkormányzat nem kezeli az egyre fokozódó jelenséget. Szerencsés honlapunknak elmondta: a Karácsony Gergely vezette főváros tulajdonképpen figyelmen kívül hagyja, hogy elképesztő csótányinvázió tapasztalható Budapesten. A múlt hét végén többedmagával indult útnak rovarirtó spray-vel a csótányokat ritkítani. A veszély nem elhanyagolható, hiszen a kártékony rovar többféle betegség és fertőzés hordozására képes.

Több mint kétszáz

Az influenszer videót is készített a civil akcióról. A felvétel tanúsága szerint a Móricz Zsigmond körtér környékén több mint kétszáz (!) csótányt fújtak le körülbelül 15 perc alatt. Szerencsés Szabolcs hiányolja a baloldali városvezetés közbeavatkozását és a megfelelő lépések megtételét. Két kisgyermek édesapjaként elégedetlen Karácsony Gergelyék városrendezési politikájával – elmondása szerint a főváros tele van szeméttel, felvert gazzal, mindez pedig egyenes úton vezet a csótányok nagyszámú megjelenéséhez, hiszen számukra kifejezetten kedvező élőhelyet biztosít az ilyen közeg.

Ezek figyelembevételével kell tervezni a családi életet is, hiszen Szerencsés tapasztalata szerint már a játszóterek környékén is felbukkannak a kártevők. Komoly munka szükségeltetik tehát a csótányhelyzet tüneti kezelésén túl a kiváltó okok megszüntetéséhez – ám a városháza az első kapavágásig eddig még nem jutott el.

A közösségi média lecsap

Miután többen jelentették a bejegyzést, a TikTok közösségi oldal mindössze háromnegyed óra után letiltotta a csótányirtó akcióról készült videót – annak dacára, hogy a poszt komoly elérést és sok reakciót produkált. Szerencsés szerint elképesztő, hogy a csótányok fontosabbnak bizonyultak a videómegosztó „közösségi alapelvei” számára, mint a budapestiek jóléte és egészsége. 

Korábban írtuk

Nem ez az első eset, hogy a TikTok cenzúrázza Szerencsés Szabolcsot: korábban nemzeti érzelmű véleményének adott hangot a futball-Eb kapcsán, egy másik alkalommal pedig Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter álláspontját osztotta meg egyetértőleg a pedofiltörvény kapcsán. Mindkét videóját letiltotta a TikTok. Az influenszer furcsállja, hogy kizárólag a konzervatív tartalmakkal szemben lép fel a platform, függetlenül attól, hogy valójában mit rejtenek az adott videóbejegyzések.

Segélykiáltás egy élhetőbb fővárosért

A csótánygyérítésről szóló videó készítője a képsorok végén üzent az újbudai kerületi vezetésnek és egyben Karácsony Gergely főpolgármesternek is. A videóval az áldatlan állapotokra kívánta felhívni a figyelmet, hiszen a környék élhetőségéről, a helyi lakosok egészségéről és nem utolsó sorban a városképről van szó – az úgynevezett méhlegelők és a kártékony rovarok megjelenése a legkevésbé sem szolgálja a budapestiek érdekeit.

Az újbudai eset, majd annak a közösségi médiában tapasztalt lecsapódása kiválóan illeszkednek abba a sormintába, amely a liberális elit jellemhálóját rajzolja ki a nagyérdemű számára. A cenzúrázó szociális médiaplatformok klubjába bebocsátást nyerő TikTok pusztán beteljesíti az óriás tech-cégek sajátos demokráciaértelmező gondolatiságát, így a Facebook és a Twitter újsztálini útján halad előre. A főpolgármester nemtörődöm városrendezési politikája pedig úgy tűnik, bár a méheket nem csábította túlzottan a fővárosba, ám ehelyett a csótányoknak biztosított kiváló élőhelyet. Minőségi csere.

(Kerestük az ügyben a XI. kerületi önkormányzatot, de egyelőre sajnos nem kaptunk választ feltett kérdéseinkre.)