Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (szerk.)
Hirdetés

Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy ítélte meg: az ökológiai válsággal kapcsolatos feladatok megoldása érdekében a kormányzat szintjén is strukturált változásokra van szükség. Ide sorolta az ország gazdaság-, agrár- és társadalompolitikájának átalakítását, ahogy az energiaellátás „zöldítését” is.

Mindennek megvalósítása érdekében a párt szerint szükség van egy olyan csúcsminisztériumra, amely a fenntarthatóság elvei alapján hat a többi tárca tevékenységére és készít átfogó javaslatokat a kormány számára.

Schmuck Erzsébet az osztrák példát állította a magyar kormány elé. Azt is kérte a kabinettől: adjon tájékoztatást, milyen forrásokat rendel a klímacélok mellé.

A politikus szerint a kormány 2010 óta szisztematikusan leépítette a környezetvédelem intézményeit, és a forrásokat is jelentősen csökkentette.

A társelnök azon félelmének is hangot adott, hogy a kormány a hamarosan nyilvánosságra kerülő, 2050-ig szóló klímatervével kívánja legitimálni a paksi bővítést, „azt hazudva az embereknek, hogy az atomenergia karbonsemleges, olcsó és biztonságos”.