Fotó: MTI/Balogh Zoltán, archív
Hirdetés

A vád szerint Czeglédy Csaba és társai egy szövevényes céghálón keresztül összesen 6,3 milliárd forintot meghaladó összegű adó befizetését csalták el. A bűncselekmény hamar politikai üggyé lépett elő: az érintett baloldali pártok a kínos helyzetet úgy próbálták semlegesíteni, hogy felépítették a nar­ratívát, miszerint Czeglédy Csaba ártatlan, csupán politikai leszámolás áldozata. Arról azonban hallgattak a baloldali történetmesélők, hogy Czeglédyt a szombathelyi bíróság egy év négy hónapnyi börtönbüntetésre ítélte 2002-ben magán­okirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt. A vádirat szerint hamis számlákkal több mint nyolcmillió forint áfa és társasági adó befizetését kerülte el. Ítéletét végül két évre felfüggesztették, a próbaidő kitöltése után így be sem került az erkölcsi bizonyítványába.

Érdemes megjegyezni, hogy Czeglédy a per lefutásakor semmilyen tisztséget nem viselt az MSZP-ben, azonban előtte és utána is az MSZP szombathelyi önkormányzati képviselője volt, majd 2006-tól szocialista színekben a város alpolgármesteri tisztségét is betöltötte.

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője a Czeglédy-ügyet a kezdetektől figyelemmel kíséri, minden részletét alaposan ismeri. A politikus a Demokrata megkeresésére elmondta, hogy számára semmilyen kétség nem fér ahhoz, hogy Czeglédyt az ellene most folyó eljárásban is megalapozottan vádolják adócsalással. Budai Gyula büntetőügyekre szakosodott ügyvédként dolgozott hosszú éveket, mielőtt politikai pályára lépett, így van rálátása a Czeglédyéhez hasonló esetekre.

Budai Gyula elmondása szerint számtalan bizonyíték támasztja alá, hogy a vádlottak egy piramisszerűen felépített bűnszervezetet működtettek, amelynek csúcsán a Human Operator Zrt. állt, aminek Czeglédy volt az ügyvezető igazgatója. A céghez kapcsolódó tíz iskolaszövetkezetet a strómanjai irányították, akiknek semmi más feladatuk nem volt, mint hogy fiktív számlákat gyártsanak a Human Operator Zrt. számára. A felhalmozott pénzt eltüntették, a nyomozó hatóság mai napig nem bukkant nyomára annak a 6,3 milliárd forintnak, amit a vád szerint elcsaltak.

Korábban írtuk

– Azt a pénzt a DK és az MSZP pártkasszájában kell keresni. Pártfinanszírozásra használták az adócsalásból származó milliárdokat. De milliókat szereztek azzal is, hogy nem fizették ki a nekik dolgozó diákmunkásokat – állítja Budai Gyula.

Minden jel arra mutat, hogy Czeglédy Csaba fontos szereplője a DK-s univerzumnak, érthető ezért, hogy Gyurcsány Ferenc többször is megmentette szövetségesét. Most zajló büntetőügyében 2017 nyarán került előzetes letartóztatásba, ám a 2018-as parlamenti választáson független képviselőjelölt lett, ezzel mentelmi jogot szerzett, és szabadlábra kerülhetett. Nagy feltűnést keltett akkoriban azzal, hogy Gyurcsány Ferenc, valamint felesége, Dobrev Klára és Molnár Csaba is megjelent a Szegedi Járásbíróság épületében, hogy támogatásukról biztosítsák emberüket. A Gyurcsány klán barátként köszöntötte azt a Czeglédyt, akit az adóhatóság nyomozói éppen ekkor kísértek a nyomozóbíró elé, aki ismét a letartóztatását kezdeményezte.

A 2019-es EP-választás alkalmával a DK pártlistájára is felkerült, az ezzel járó mentelmi joga szintén az eljárás jelentős elhúzódását eredményezte. Budai Gyula elmondása szerint 2018 februárjában találkozott az ügy egyik főszereplőjével, aki korábban Czeglédy Csaba bizalmasa volt. Az illető többször jelen volt olyan eseteknél, amikor Czeglédy személyesen adott át pénzt egy-egy kampány költségeire.

– A feketekasszából jutott Kész Zoltán 2014-es kampányára, illetve 2015-ben az ellenzék tapolcai időközi választását is a Czeglédyék finanszírozták. Kunhalmi Ágnes az MSZP budapesti elnökeként kapott pénzt tőle a szocialisták budapesti kampányára – állította Budai Gyula.

Miután a fideszes politikus nyilvánosságra hozta információit, Kunhalmi Ágnes feljelentette rágalmazásért. A bíróság azonban Budai Gyulának adott igazat, az eljárást pedig megszüntette. Érdekes adalék, hogy az ügyben az a Litresits András képviselte Kunhalmi Ágnest, aki Czeglédy Csaba ügyvédjeként is feltűnt, illetve aki időnként nagy összegű megbízásokat kap az MSZP-től, a szocialista párt delegáltjaként pedig a Nemzeti Választási Bizottságba is bekerült.

Budai Gyula emlékeztet arra is, hogy összesen huszonhárom személyt vádoltak meg a bűncselekmény elkövetésével, időközben azonban többen vádalkut kötöttek. A bíróság előkészítő ülésén beismerték bűnösségüket, lemondtak a tárgyalásról, így jóval enyhébb büntetést kaptak, mint ami egy tárgyalás után várt volna rájuk. Összesen hét vádlott tett terhelő vallomást önmagára és Czeglédyre egyszerre. Budai Gyula elmondása szerint ha egy vádlott terhelő vallomást tesz vádlott-társára és önmagára is, akkor az ilyen beismerést teljes értékű bizonyítékként fogadja el a bíróság.

– A vallomásokkal bezárult a kör. Egyetlen ilyen vallomás elegendő lenne az elmarasztaló ítélethez, ebben az esetben pedig heten állítják, hogy Czeglédy irányítása mellett bűncselekményt követtek el – mondja Budai Gyula.

Tavaly év végén a Vas Megyei Ügyvédi Kamara felfüggesztette Czeglédy tagságát. A testület etikai bizottságánál Budai Gyula már 2018 márciusában kezdeményezte ezt, miután a DK-s politikust köztörvényes bűncselekményekkel vádolták meg. Érvelése szerint abszurd, hogy Czeglédy ügyvédi munkát láthat el, önkormányzatokat képviselhet és költségvetési iratanyagokhoz fér hozzá, miközben költségvetési csalással vádolják.

Az ügy kezd egyre veszélyesebbé válni a DK számára, Czeglédy börtönbe kerülése ugyanis beláthatatlan következményekkel járhat. Egyelőre annyit tehetnek az ügyvédért, hogy mentelmi jogot szereznek neki azzal, ha képviselőjelöltként indítják a 2022-es választásokon, és el is nyeri a mandátumot. Nem meglepetés, hogy a múlt héten jelentette be a DK, hogy Czeglédyt indítják Szombathelyen az előválasztáson, ahol sokak szerint gond nélkül legyőzi majd Ungár Pétert

Czeglédyék minden jel szerint időhúzásra játszanak. A jelenleg hatályos büntetőjog szerint ugyanis az időmúlás enyhítő körülménynek számít. Lassan hat éve folyik az eljárás, és amennyiben még sikerül elnyújtani az ügymenetet, Czeglédy és társai akár meg is úszhatják. A tét pedig nagy, Czeglédyre mint az ügy elsőrendű vádlottjára akár tízéves börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Gyurcsányék azonban nemcsak a börtöntől, hanem a nélkülözéstől is megmentették hűséges fegyverhordozójukat. Budai Gyula 2017 októberében a Magyar Nemzeti Bankhoz fordult, miután kiderült, hogy a Dobrev Klára által vezetett Altus Portfólió Kft. közel 300 millió forintot adott kölcsön Czeglédy Human Operator Zrt. nevű cégének, éppen annak, amelyik jelenleg az adócsalási vádak középpontjában áll. Ebben az ügyben felmerült, hogy a cég uniós támogatásból folyósította a kölcsönt, emiatt Budai az unió csalás elleni hivatalához fordult. A nagy összegű kölcsön mellett DK-s vezetésű önkormányzatokkal több mint 150 millió forintos nagyságrendben kötött megbízási szerződéseket Czeglédy ügyvédi irodája.

– Ő volt az az ember, aki az arcát adta a bűncselekményhez. 6,3 milliárd forintot betett a pártkasszába. Ő a Gyurcsány család ügyvédje és a cégeik jogi képviselője is, gyakorlatilag mindent tud. Ezt az embert bármi áron meg kell védeni – állítja Budai Gyula.

A fideszes politikus szerint nem önzetlen baráti gesztus, hogy Gyurcsányék mindig Czeglédy segítségére sietnek. Egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy elengedjék a kezét, félő ugyanis, hogy egy nap nagy bajba keverheti támogatóit.

Hogy végül mikor születik ítélet, azt senki nem tudja megmondani. A márciusi tárgyalásra több vádlott el sem ment, betegségre hivatkozva vonták ki magukat a bírósági tortúra alól. Minél tovább sikerül húzni az időt, annál nagyobb az esélye, hogy a társaság megússza felelősségre vonás nélkül.