Az úgynevezett Dataplex-ügy aktái korábban a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) voltak, miután azonban jogsegélykérelem révén Ciprusról megküldték azoknak a cégeknek az adatait és adóbevallásait, amelyek részt vettek a három hónap alatt közel hárommilliárdos hasznot hozó ügyletben, a vámosok vették át a vizsgálat irányítását.

Még 2005-ben történt, hogy az akkor Bajnai Gordon vezette Wallis Zrt. közel 2,5 milliárd forintos bankhitellel megvette a Dataplex Infokommunikációs Infrastruktúra-szolgáltató és Ingatlanhasznosító Kft.-t, hogy három hónappal később ciprusi vállalkozásokon keresztül 5,1 milliárd forintért értékesítse a Magyar Telekomnak. A Magyar Nemzet már többször is beszámolt róla, hogy a külföldi társaságok adásvételbe történt bevonásának valójában az volt a célja, hogy a Dataplex-ügyletben részt vevők kivonják magukat a magyar adószabályok hatálya alól.

A Nemzeti Nyomozó Iroda – miként az egy 2010. februári dokumentumból kiderült – jogsegélykérelemmel fordult a ciprusi társszervekhez, hogy kiderüljön, kik állnak azon cégek mögött, amelyek részt vettek a tranzakciókban, és hogy a számláikon átfolyt pénzek után bármilyen jogcímen teljesítették-e ciprusi adózási kötelezettségeiket az érintettek. Az ügyletben három ciprusi cég vett részt a Wallis tulajdonszerzése után – írta a csütörtöki Magyar Nemzet.

(MNO)