Mivel az MDF nem jutott be a parlamentbe, az új Országgyűlés megalakulásától sem Dávid Ibolya lemondott pártelnököt, sem Herényi Károly elnökhelyettest nem illeti meg majd a mentelmi jog.

Mivel a büntetőeljárásról szóló törvény kimondja, hogy a mentelmi jog felfüggesztését követően az eljárást soron kívül folytatni kell, a politikusok számíthatnak majd arra, hogy az ügyészség felkeresi őket, miután korábban a mentelmi joguk miatt nem tudták kihallgatni őket az UD Zrt. ügyben. Várhatóan mindkét képviselőt személyes adattal való visszaélés és kényszerítés miatt gyanúsítják majd meg.

Dávid Ibolya a választási eredményeket ismertető tájékoztatója után nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, számít-e rá, hogy gyanúsítottként fogják kihallgatni.

Az adatgyűjtési ügy két éve pattant ki, miután a Nemzetbiztonsági Hivatal azóta távozott főigazgatója, Laborc Sándor feljelentése alapján házkutatást tartottak az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél, illetve a cég vezetőinek lakásán. Dávid Ibolya a házkutatások után nem sokkal bejelentette: a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél – a párt visszalépett, később a pártból is távozott elnökjelöltje – érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

A rendőrség akkor magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen, ezt azonban később bűncselekmény hiányában megszüntették.

A 2008-as pártelnökválasztás előtt kirobbantott UD Zrt. ügy kapcsán több per is elindult, az ügyészség pedig Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését kérte a Parlamenttől. Az MSZP-SZDSZ parlamenti többség azonban ehhez nem járult hozzá.

(InfoRádió)