Közölte azt is: a volt kormányfő, Boross Péter nyilatkozatait hallotta, de írásos előterjesztés a legfőbb fórum összehívásáról nem készült, ha lesz ilyen, majd megtárgyalják.

Dávid Ibolya mára gyakorlatilag lemondott az MDF parlamenti frakciójának megmentéséről: a köztelevízió reggeli műsorában azt mondta, emelt fővel ülnek ki jövő héttől a függetlenek közé.

A széthullóban lévő MDF elnöke azt hangoztatta: a júniusi európai parlamenti választásokon 10 százalékot is elérhetnek, és ha a demokrata fórum két mandátumhoz jut, nyárra újra erős frakciójuk lehet a parlamentben. Az MDF elnöksége szerdán tárgyal a kialakult helyzetről.

Boross: Dávid Ibolya hibázott

Az MDF egy része az országos gyűlés összehívásában látja a megoldást arra, hogy egyértelművé tegyék a párt politikai irányvonalát. Boross Péter szerint a pártelnök hibázott Bokros Lajos jelölésével. Herényi Károly pedig már "múlt időben beszél" a frakcióról

Össze kell hívni az MDF országos gyűlését, hogy meghatározzuk a párt politikai irányvonalát – jelentette ki tegnap Boross Péter.

A volt miniszterelnök szerint eligazító döntés kell a pártnak arról, hogy kivel és milyen irányba politizál a fórum. Tudomásul vettem, hogy a választmány szombaton leszavazott, s megszületett a többségi döntés arról, Bokros Lajos legyen a listavezető. Azóta viszont Bokros nyilatkozatai azt a benyomást keltik, hogy túlterjeszkedik a szerepkörén, s már arról esik szó, hogy új MDF született – hangoztatta a politikus, aki helyteleníti azt is, hogy a volt pénzügyminiszter MDF-SZDSZ-MSZP válságkoalícióról beszél.

A Dávid Ibolya-féle előterjesztett konstruktív bizalmatlansági indítványról azt mondta: nyilván nem lehet egyetérteni azzal, hogy ha valaki uniós képviselőjelölt szombaton, akkor hétfőn már a miniszterelnök-jelöltség hangozzék el róla egy olyan politikai közegben, ahol esély sincs rá, hogy megválasszák. Boross úgy vélte: Dávid Ibolya hibázott.

A fórum vezetője az elmondottakra úgy reagált: nincs írásos javaslat arra, hogy az országos gyűlést összehívják, ha lesz ilyen, tárgyalnak róla. A pártelnök kijelentette: kész arra, hogy a nyári EP-választás utón összehívják ezt a fórumot.

Herényi Károly frakcióvezető tegnap tényként közölte, hogy megszűnik az MDF-frakció. Bokros Lajos jelölése miatt ugyanis több fórumos politikus is elhagyta a pártot, és többen fontolgatnak ilyen lépést.

Habsburg szerint az MDF nem vak, hanem bátor

A nagykövet szerint a fórumtól nem kis bátorságra vall, hogy nem pártkatonákat, hanem szakértőket szerepeltet az EP-listáján

"Hihetetlen bátor" pártnak nevezte az MDF-et Habsburg György a Magyar Televízió Nap-Kelte című műsorában, amiért az Európai Parlamenti listája élére nem "pártkatonákat", hanem szakértőket állított.

A párt EP-listáján második helyet elfoglaló nagykövet meglátása szerint ez egy nagyon pozitív döntés, amiről a párt országos választmánya hosszú vita után, demokratikus formában határozott.

Az éppen ezért az MDF-ben kibontakozó feszültségekkel kapcsolatban Habsburg György azt mondta, hogy ez a döntés szerinte sok embernek nehezen elfogadható.

Habsburg György

Habsburg György úgy vélte: az MDF EP-listáját vezető Bokros Lajos kiváló szakértő és válságmenedzser, aki a 90-es években már megmutatta, hogy egy ilyen helyzetben milyen lépéseket kell tenni.

Habsburg György a műsorban hangsúlyozta az Európai Parlament fontosságát, ahol – ha kijut – szövetséget tudna építeni a Magyarországnak segítő döntések mögött. Szerinte a jelenlegi válságban éppen az Európai Parlamentben van lehetősége arra, hogy Magyarország érdekeit tudja szolgálni. Az ország megítélése ugyanis diplomáciai körökben nem nagyon pozitív.

Az interjúban Habsburg György azt is leszögezte, hogy ha nem jut ki Brüsszelbe, nem kíván beszállni a magyar belpolitikába.

(hirado.hu, Népszabadság, hírTV)