A XXI. Század Intézet elemzésének főbb megállapításai:

Hirdetés
  • A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta kizárólag aktuálpolitikai szempontok motiválják a baloldali politikusokat, emiatt folytattak politikai hecckampányt a keleti oltóanyagokkal szemben is – mondta videóelemzésében Deák Dániel.
  • A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: míg egyes baloldali pártok kitartanak az oltásellenes hangulatkeltés mellett, addig többen közülük ma már úgy tesznek, mintha ők mindig is támogatták volna a kínai és orosz vakcinák beszerzését.
  • Az elemző emlékeztetett: ugyanezt a múlttagadó taktikát választotta a baloldal egy része a migrációs válság során is, hiszen míg 2015-ben ellenezték például a déli határkerítést, a 2018-as választási kampányban néhányan egyenesen már azt állították, hogy ők mindig is támogatták annak a felépítését.
  • Deák Dániel hozzátette: az ilyen kommunikációs pálfordulások általában nem érik el a kívánt hatást, a baloldalra ugyanúgy ráragadhat az oltásellenes bélyeg, mint ahogyan korábban a bevándorláspárti jelző. Megjegyezte, ennek hatása már látszik is a közvélemény-kutatásokban.

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta kizárólag aktuálpolitikai szempontok motiválják a baloldali politikusokat, emiatt folytattak politikai hecckampányt a keleti oltóanyagokkal szemben is – mondta videóelemzésében Deák Dániel.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: míg egyes baloldali pártok kitartanak az oltásellenes hangulatkeltés mellett, addig többen közülük ma már úgy tesznek, mintha ők mindig is támogatták volna a kínai és orosz vakcinák beszerzését. Az elemző emlékeztetett: ugyanezt a múlttagadó taktikát választotta a baloldal egy része a migrációs válság során is, hiszen míg 2015-ben ellenezték például a déli határkerítést, a 2018-as választási kampányban néhányan egyenesen már azt állították, hogy ők mindig is támogatták annak a felépítését. Deák Dániel hozzátette: az ilyen kommunikációs pálfordulások általában nem érik el a kívánt hatást, a baloldalra ugyanúgy ráragadhat az oltásellenes bélyeg, mint ahogyan korábban a bevándorláspárti jelző. Megjegyezte, ennek hatása már látszik is a közvélemény-kutatásokban.

Deák Dániel a legfrissebb oltottsági mutatószámok kapcsán kifejtette: Magyarország rendkívül gyorsan használja fel a rendelkezésre álló oltásokat, az első védőoltások tavaly decemberi megérkezése óta a leggyorsabban oltó uniós tagállamok között helyezkedik el hazánk. Az EU által letárgyalt beszerzések ugyanakkor túl lassúak, ma már a legliberálisabb politikusok is a brüsszeli beszerzés kudarcáról beszélnek, ezért Magyarország megfelelő időben, nemzeti hatáskörben gyorsította fel a hazai oltóanyag-ellátás növelését – tette hozzá.

Korábban írtuk

Kiemelte: a keleti vakcinabeszerzésnek köszönhetően Magyarország meg tudta kezdeni a tömeges oltást, így az Európai Unión belül hazánkban alakulhat ki legelőszőr az úgynevezett nyájimmunitás, tehát nálunk oldhatják fel az egyik leghamarabb a korlátozásokat is.

A baloldal szempontrendszere a 2015-ös migrációs válsághoz hasonlóan ugyanakkor ismét aktuálpolitikai alapú, újra a válság elhúzódásában érdekeltek, hiszen ettől remélik a kormány támogatottságának csökkenését – emelte ki Deák Dániel. Hozzátette: e taktika miatt támadták korábban a magyar bevándorlásellenes intézkedéseket és emiatt támadják most a magyar oltási folyamatot jelentősen felgyorsító keleti vakcinabeszerzést is.

Deák Dániel emlékeztetett:

a baloldal már ősszel bizonyos vakcinákkal szemben negatív kampányt folytatott, majd miután december végén megérkezett az első szállítmány Magyarországra, azt az álhírt terjesztették, hogy nincsen oltási terv, a vakcinák beadása pedig rendkívül lassan zajlik.

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője január 3-án például hamis módon arról beszélt, hogy szerinte „Európa legtöbb országában már elindult a tömeges oltás, Magyarországon szokás szerint továbbra sem történik semmi.” – emlékeztetett. Hozzátette: hasonlóan a valóságtól elrugaszkodott véleményt fogalmazott meg Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője is, illetve számos baloldali politikus, akik egybehangzóan azt állították, hogy nincsen oltási terve Magyarországnak. Szabó Tímea pedig egy televízióműsorban másfél percen belül négy álhírt is terjesztett az oltásokkal kapcsolatosan. A valóság ugyanakkor megcáfolta ezeket az állításokat, hazánk oltási terve az egyik legsikeresebb az unióban.

Hasonlóan lyukra futottak a baloldali politikusok az oltásellenes hangulatkeltéssel is az elemző szerint.

Emlékeztetett, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció már tavaly novemberben aláírásgyűjtésbe kezdett a koronavírus-oltóanyagok ellen, mindenféle bizonyítékok nélkül azt sugallva, hogy az orosz és a kínai oltóanyag nem elég megbízható. A baloldali sajtóval kéz a kézben azt is hangoztatták, hogy a magyar hatóságok kizárólag politikai nyomásra engedélyezték a keleti vakcinákat – emelte ki az elemző. Hasonló álláspontot képviseltek az MSZP-s politikusok is, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő például még a minap is azt nyilatkozta, nem érti, hogy a magyar kormány miért rendelt kínai vakcinát. Szintén oltásellenes kampány folytatott szerinte a Jobbik is, mely párt emberkísérletről beszélt az oltások kapcsán.

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható.