Az LMP országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Gruevszki-ügyben, valamint feljelentést tett illegális migráció támogatása miatt – közölte Demeter Márta, a párt társelnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI, archív, szerk. 

A képviselő a vizsgálóbizottság felállítását azzal indokolta: olyan ügyről van szó, amely Magyarország számára súlyos diplomáciai és biztonsági kockázatokat jelent, valamint jelentősen érinti hazánk külső megítélését, ezért indokolt az események gyors feltárása, és annak világos és tételes bemutatása, hogy a magyar állami szerveknek milyen szerepe volt a volt macedón miniszterelnök jogerős bírósági ítélet előli Magyarországra szökésében. Hozzátette: a kormányzati illetékesek rendre elzárkóznak az elől, hogy érdemi válaszokat adjanak, miközben a nemzetközi sajtóban sorra jelennek meg azok a cikkek, amelyek a magyar állami szervek érintettségét erősítik meg.

Szerinte az a fejlemény, hogy a szkopjei bíróság által korrupciós ügyekért jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélt egykori macedón miniszterelnök múlt héten Budapesten kért politikai menedékjogot, nem független attól, hogy Orbán Viktor és a Fidesz más politikusai segítették a legutóbbi macedón parlamenti választáson, majd aktívan kampányoltak a 2017. őszi macedóniai önkormányzati választás során az akkora a macedóniai ellenzéki szereplők elleni lehallgatási botrányba már belebukott Nikola Gruevszki mellett.

Demeter Márta közölte azt is: az ügyben az LMP illegális migráció támogatása miatt feljelentést tett, ő maga pedig közérdekű adatigénylést nyújtott be a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, amelyben kikérte Orbán Viktor Nikola Gruevszkinek írt meghívólevelét. Az LPM társelnöke szerint a meghívólevelet 2017 őszén a macedón ügyészség és bíróság mutatta be Nikola Gruevszki büntetőeljárásával kapcsolatban, mert a volt macedón miniszterelnök e levélre hivatkozva próbálta visszaszerezni a hatóságoktól bevont útlevelét.

Úgy értékelt: „nem történik más, minthogy Orbán Viktor politikai keresztapát játszik, és ehhez használja fel a teljes magyar állami intézményrendszert”.

Demeter Márta hangsúlyozta: Nikola Gruevszki ügyének minden újabb fejleménye csak megerősíti, hogy újjá kell építeni Magyarország biztonsági rendszerét, és valóban garantálni kell a magyar emberek biztonságát, mert erre a Fidesz nem hajlandó és már nem is képes. Szerinte az ügy másik tanulsága, hogy nem lehet fenntartani azt az európai politikai rendszert, amelyik elnézi, hogy az egyik néppárti politikus kimentse a jogos börtönbüntetés elől a másik néppárti politikust. Ezért is van szükség jövő májusban arra, hogy más irányt szabjuk Európának, új európai parlamenti képviselőkre, új parlamentre és új Európai Bizottságra van szükség – jelentette ki.

Demeter Márta kérdésre válaszolva közölte: hivatalosan továbbra sem tud arról, hogy az ügyészség nyomozást rendelt el ellene egy írásbeli kérdésével összefüggésben, de áll a vizsgálat elébe. Ugyanakkor szomorúnak tartja, ha egy képviselő ellen azért indul eljárás, mert végzi a munkáját és ellenőrzi a kormányzat tevékenységét.

Arról, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap este hivatalában fogadta Soros Györgyöt, akivel a Közép-európai Egyetem (CEU) átköltöztetéséről is tárgyalt, az LMP társelnöke azt mondta: borzasztó lenne, ha ez a kiváló egyetem elhagyná Magyarországot, azért arra szólította fel a kormányt, hogy lépjen az ügyben, írja alá a CEU magyarországi működését lehetővé tévő dokumentumot.