A Petőfi Irodalmi Ügynökség elsődleges feladata, hogy azokat az értékes, anyanyelvi kulturális tartalmakat, amelyek különböző állami támogatásoknak köszönhetően létrejönnek, minél szélesebb körbe eljuttassák az emberekhez.

Hirdetés

Az ügynökség másik fontos feladata a kultúra menedzselése.

Magyarországon és a Kárpát-medencében nagyon jó a kulturális infrastruktúra. Európa-szerte egyedülálló a kőszínházi rendszer, de hasonló az infrastruktúra a könyvtárak és a művelődési házak esetében is. Eddig azt láttuk, hogy jó esetben párhuzamosan történtek az események ezeken a helyszíneken – vagyis, kevésbé használtuk ki hatékonyan a meglévő kulturális helyszíneinket. A magyar kultúra Budapest-központú, és mi azt szeretnénk, ha a kulturális élet Kárpát-medencei horizontúvá szélesedne„ – hangsúlyozta a főigazgató.

A következő időszak tervei között szerepel, hogy létrehozzák a Petőfi Könnyűzenei Központot. Demeter Szilárd hangsúlyozta: A könnyűzenét, mint egy önálló jogú művészeti színteret szeretnék talpra állítani – a mulatóstól a legkomolyabb dzsessz zenéig. Mert minden műfajban ugyanolyan jogú kulturális produktumok születnek.

Korábban írtuk

”Ehhez a tervhez sok támogatást kapunk a jövőben – és itt nemcsak a finanszírozásra gondolok, hanem média- és szakmai segítségre is. Egyrészt megerősítjük az anyanyelvi könnyűzenei kultúrát, válságállóvá tesszük, kiszélesítjük, hogy ne csak a zenekarok egy része juthasson el a fesztiválszínpadokra egy évben, hanem a fesztiválszervezők szélesebb körből tudjanak válogatni az azonos értékű előadók között. Másfelől pedig azt szeretnénk, ha az előadók, a zenekarok és a zenészek megtalálnák a saját karakterüket. A kultúra olyan terület, ahol arra kíváncsi az ember, ami más, mint az eddig megszokott.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.