A disznótorok örök dilemmája, hogy lássa-e, vagy sem a gyerek az ölést. Az apák álláspontja általában az, hogy aki húst eszik, annak tudnia kell, miből lesz a bécsi szelet, az anyák jelentős része ettől eltérő álláspontot képvisel. Ezúttal az apák akarata győzött, így több kiskorú néző is láthatta a jelenlévők által némi vita után – fiú vagy lány? – Kingának keresztelt sertés EU-konform végzetét, ami azt jelenti, hogy Takács Ferenc böllér előbb elektromos sokkolóval kábította el a disznót, s csak azután engedte ki a vérét.

Miközben az egyre szaporodó jelenlévők meglehetős érdeklődéssel követték a disznó szakszerű átlényegülését élelmiszerré, a helyszínre érkező cigányzenekar Horváth Zoltán vezetésével a melegedőben, míg Horsa István, Szitkai Zsolt és Soós János népzenekara az udvaron kezdett el játszani. Az idei disznótor különlegessége a Szidiropulosz Vaszilisz vezette buzuki zenekar szabadtéri koncertje volt. A derűs görög dallamok többeket csábítottak el egy kis táncházi gyakorlásra, kivált, amikor felcsendültek a világhírű filmdal, a Zorba dallamai.

Az előző évek tapasztalataiból okulva egy tágas melegedősátrat is felállítottunk, valamint az udvaron két grillsütőt, amelyekben a tótkomlósi böllér és csapata által előre elkészített kolbászokat és hurkákat kezdtük el sütögetni, hogy mire a levágott sertés húsából kolbász és hurka lesz, a legéhesebbek éhe enyhüljön. E nemes célt szolgálták a Lipóti Pékség helyszínre szállított hatalmas parasztkenyerei is, amelyeket a budapesti Kálvin téri péküzlet eladói szeleteltek szép, terjedelmes szeletekre. Ezeket a legéhesebbek már reggel koleszterinben gazdag, házilag kisütött sertészsírral kenhették meg, amelyhez természetesen jóféle szeletelt hagyma is járt.

Aki a vendégfogadó házi kisüsti pálinka után megszomjazott, Blazsovszky Gábor oberwösseni fogadós jóvoltából eredeti bajor fűszeres-édes forralt bort ihatott, vagy ha szárazabbra vágyott, a már hagyományosan felszolgált Nyakashegyi pincészet illatos fehér cuvée borát ihatta.

Bár sokkal több étel készült, mint tavaly, sokkal többen is jöttek el, ezért kóstoló ezúttal nem sok maradt. Üres kézzel mégsem tért haza senki, mert a lipóti polgármester, Tóth Péter József jóvoltából legalább egy fél parasztkenyeret mindenki magával vihetett.

A szervezők külön köszönetet mondanak a budaörsi Fidesz-szervezet képviselőinek, akik banánnal és mandarinnal lepték meg a jelenlévőket, valamint azon kedves barátainknak, akik némi házi készítésű pálinkával egészítették ki a gyorsan fogyó készletet.

Reméljük, kedves vendégeink jól érezték magukat, és eljönnek a legközelebbi alkalommal is. Lehet, hogy hamarabb találkozunk, mint jövőre, mert felmerült egy nagy nyári ökörsütés terve. Igazi, hagyományos ökörsütésé, hatalmas nyárson, parázs fölött forgatva az ökröt, közben szalonnával kenegetve, és ahogy szeletelik le a felszínről a húst, úgy sül tovább az alatta lévő réteg… Hozzá könnyű fehér fröccs vagy jéghideg sör dukál, jóféle parasztkenyér… De ez most még csak elképzelés.