Talmácsi Gábor könyvet ír. Magáról és a motorversenyzésről. A kettő egymástól elválaszthatatlan, a huszonhat esztendős fiatalember négyéves korában pattant először nyeregbe. Két évtized munkája után most beteljesülhet az álma és felteheti a koronát eddigi pályafutására. Amikor interjút adott a Demokratának, éppen túl volt a Japán Nagydíjon, ahol egy második hellyel sikerült növelnie előnyét a világbajnokság összetett versenyében. Három körrel a vége előtt kilenc ponttal vezet.

– Az életörömöd és a vidámságod mindenhol a felszínre tör, érezhető a csupaszív versenyzésedben, az életstílusodban, minden megnyilvánulásodban. Ugyanilyen természetességgel mondod mindig, hogy nem szeretnél elköltözni. A Eurosport közvetítésein többször láthattunk téged angol nyelvű feliratokkal, mint „Magyar vagyok, nem turista” vagy „Magyarország = gyönyörű lányok és Talma”.

– Magyarországon születtem, szeretek itt élni. Körbejártam már a világot, de mindig hazavágyom. Meg sem fordult a fejemben, hogy elmenjek innen. Jó érzés egy-egy hosszabb út után megérkezni. Amikor landol a gép Ferihegyen, megnyugvás tölt el, mert tudom, hogy itthon vagyok.

– Van, ami hiányzik az életedből?

– Nincs, jól érzem magam a bőrömben.

– Mi volt a B-terv Katarban? Vízum nélkül érkeztél, lecsuktak, de telefonon fel tudtad venni a kapcsolatot a konzullal és a csapattal. Mit tettél volna, ha nem sikerül? – …

(A teljes interjú a Demokrata október 11-i számában olvasható)