Demonstrációt tart két hét múlva, április 4-én négy szakszervezeti tömörülés. Azért tüntetnek, mert úgy vélik, a kormány nem veszi figyelembe érveiket a válságkezelő csomag kialakításában. Minderről az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésének szünetében döntöttek.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta: a munkavállalók ki vannak akadva a tervezett intézkedések miatt, ezért demonstrál majd a négy szakszervezeti szövetség. Az autonómokon kívül a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés vesz részt az akcióban. Borsik János egyelőre korainak tartotta azt a kérdést, hogy sztrájkot is terveznek-e.

A munkavállalók azért bírálják a csomagot, mert szerintük nem kezeli a válságot, a dolgozókra hárítja a terheket és a munkaadóknak kedvez. Ráadásul jobban járnak vele azok, akik többet keresnek. Továbbra is kifogásolják a természetbeni juttatások megadóztatását. A Munkástanácsok elnöke szerint a kormánynak le kellene mondania, az MSZOSZ pedig egyenként tárgyal majd az egyéniben bejutott MSZP-s képviselőkkel.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban nemcsak a munkavállalók, hanem a munkaadók is élesen kritizálták és alkalmatlannak tartották a kormány elképzelését, amely szerintük is alkalmatlan a válság kezelésére. A munkaadók a Reformszövetség javaslatait szerették volna viszontlátni. Horváth Gábor, az oldal szóvivője azt mondta, hogy csalódott, és érdemi járulékcsökkentésről sem lehet szerinte beszélni. Azt is mondta, hogy nem nullszaldós lesz a csomag, hanem 100 milliárdos többletbevétele lesz a kormánynak, mert elszámolta a természetbeni juttatások megadóztatásának hatását.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára vitatta, hogy százmilliárdos többletbevételük lenne. Arra a kérdésre, hogy ekkora elutasítás mellett is kiáll-e a kormány a csomagja mellett, azt mondta: a három oldal elképzelése távol áll egymástól, de a kormány meglépte, amit lehetett.

– Mi korrektül, felelősen azt a lehetőséges közös nevezőt terjesztettük be a parlament elé, amely a jelenlegi körülmények között valóban megfelel azoknak a célkitűzéseknek, amelyeket az egyeztető tanács ülésén is elmondtam.

Arra a kérdésre, hogy a sztrájk hatására visszaoszt-e majd pénzt a kormány, mint azt tette év végén, azt mondta az államtitkár: nem hiszi, hogy lényegesen el lehet mozdulni a beterjesztett javaslatoktól.

(MR)