Demonstrációt tartott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Budapesten. A résztvevők az Oktogontól a Blaha Lujza téren és az Astorián keresztül az Erzsébet térre vonultak.

A „Békemenet a kormányért és Oroszországért. És minden más ellen” jelszóval meghirdetett – végig ironikus hangvételű – eseményen orosz nemzeti színű molinó mögött vonultak a résztvevők, a molinón a felirat magyar és orosz nyelven „Nem leszünk gyarmat!” volt.

A demonstráció kezdetén Kovács Gergely pártelnök – aki magát egymillió technikatanár a Kétfarkú Kutyapártért Párt alelnökeként mutatta be – hangsúlyozta: „azért jöttek ide, mert nem esik az eső”. Ugyan Soros György el akarta rontani az időjárást, ám Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt nem engedte meg – tette hozzá.

Hangsúlyozta: az a szándékuk, hogy visszavegyék az utcát attól a néhány tíz embertől, aki az elmúlt hetekben a „köztereken randalírozott”, csak azért, hogy migránsok milliárdjait telepítse Magyarországra.

A szónok a továbbiakban kifogásolta, hogy „miért nem fizetünk még mindig rubellel”, illetve a többi között követelte, hogy az Oktogont újra nevezzék át November 7. térré.

A menet előtt egy hangszórókkal felszerelt kisteherautó haladt, és a hangszórókból folyamatosan kommunista mozgalmi dalok, orosz és magyar nyelvű csasztuskák szóltak. Felhangzott egy olyan montázs is, amely az orosz himnuszt a Fidesz 1990-es választási dalával elegyítette. Több alkalommal eljátszották az Internacionálét.

A demonstrálók, akik a többi közt az iskolák, a kórházak, a nyugdíjrendszer, a civil szervezetek megszüntetését követelték, a Rókus kórháznál elhelyezték egy új stadion „alapfüvét” is.

A magasba tartott táblákon olyan jelmondatok szerepeltek, mint „Tiltsuk be a tömegrendezvényeket”, „Le a szólásszabadsággal”, „Nem akarunk nyugdíjat”, „Viktor, haza, család”, „Ne engedjük, hogy a Soros pénzelte provokátorok megzavarják a békemenetet”.

A hangoztatott jelszavak között szerepelt, hogy „Nem kell több választás!”, „Vesszenek a civilek!”, illetve „Magyar földre orosz tankot!”.

A demonstrálók teljesen megtöltötték az Erzsébet téri parkot. A szervezők szerint az eseményen „30 milliós tömeg” vett részt. A – végig ironikus hangvételű – tüntetés végén a szervezők hivatalosan is hadat üzentek Brüsszelnek.

MTI