A főpolgármester nyilvánosságra hozta azokat a Hagyó Miklósnak írt leveleket, amelyekben állítólag közölte MSZP-s volt helyettesével, hogy nem ért egyet a közlekedési vállalat kézi vezérlésével. Demszky Gábor szerint a szocialisták nyomására 2006-tól Hagyó Miklósnak túl sok feladatkör összpontosult a kezében. A Magyar Nemzet egyébként másfél hete dokumentummal igazolta, hogy a BKV-t felügyelő szocialista politikus tájékoztatást kért a fontosabb döntések előtt a cég vezetésétől. Demszky Gábor már ekkor utalt arra, hogy nem értett egyet a helyettese által folytatott „vállalatirányítási” gyakorlattal.

A liberális főpolgármester szerint politikai támadás érte főtanácsadóját, az előzetes letartóztatásba helyezett Mesterházy Ernőt, akinek nem volt döntési joga, nyilatkozatot helyette vagy a nevében nem tehetett. Viszont azt elismerte, hogy tájékoztatási kötelezettsége volt. Demszky főtanácsadóját a bíróság pénteken helyezte előzetes letartóztatásba, a főpolgármester tavaly szerződésben hatalmazta fel jobbkezét arra, hogy a BKV állami támogatásainak ügyében eljárjon helyette.

A szocialisták fővárosi frakcióvezetője szerint elfogadhatatlan, hogy a főpolgármester úgy nyilatkozik a BKV-botrányokról, mintha nem működött volna együtt két főpolgármester-helyettesével. Steiner Pál azt monda, hogy a közüzemi vállalatok szakmai felügyeletét ellátó MSZP-s Hagyó Miklós és SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre előterjesztéseit a főpolgármesteri kabinet ülésein megtárgyalták, Demszky pedig konzultált helyetteseivel.

Pártkifizetőhelyként működnek a fővárosi cégek, köztük elsősorban a BKV – állítja a kiderült összefonódásokra hivatkozva a Fidesz. Miközben a szocialisták igyekeznek hárítani a felelősséget, Németh Szilárd, a Fidesz fővárosi képviselője azt gyanítja, hogy az SZDSZ és az MSZP utasítására tüntettek el pénzeket a közlekedési vállalatnál. A politikus arra alapozza felvetését, hogy az elmúlt napokban több kormánypárti politikus, így Szilvásy György volt kancelláriaminiszter neve is felmerült az ügyben. Németh Szilárd közölte: pártja választ vár Molnár Csaba jelenlegi kancelláriaminisztertől és Demszky Gábortól arra, hogy pontosan miről is egyeztetett Mesterházy Ernő a kormánnyal az SZDSZ-es főpolgármester megbízásából.

(hírTV)