Fotó: Somfai Sándor/Demokrata
Hirdetés

Megszavazta kedd este az Európai Parlament az úgynevezett Helyreállítási és Ellenállóképesség-építési Eszközt (RRF), amely a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból való kilábalást ösztönző, 750 mil­liárd eurós Next Generation EU-csomag legfőbb eleme.

A 672,5 milliárd eurós keretű RRF vissza nem térítendő támogatásokból és kamatmentes kölcsönökből áll. Magyarországnak hatezermilliárd forint jár belőle.

A helyreállítási alap több szempontból is jelentős siker minden magyar számára – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációvezetője. Felidézte, a 2008–2009-es pénzügyi, gazdasági és szociális válságra az unió és sok tagállama megszorításokkal, támogatások visszavonásával, szigorú fiskális politikával és adóemelésekkel válaszolt, ezek az eszközök azonban alkalmatlannak bizonyultak a krízis kezelésére.

A 2010-ben megválasztott magyar kormány ezzel szemben a munkahelyteremtésre, a családtámogatásra, az adócsökkentésre, a külföldi tőke bevonzására, a versenyképesség növelésére helyezte a hangsúlyt. Deutsch szerint a magyar modell sikerének is nagy szerepe van abban, hogy ez a gondolkodásmód mostanára nagy többségre tett szert az EU-ban.

A képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy viharos ellenszélben kellett képviselni a magyar érdekeket. Egyrészt sikerült elhárítani annak veszélyét, hogy a jogállamisági mechanizmusnak nevezett politikai zsarolással ideológiai kritériumokhoz kössék a források felhasználását, másrészt a magyar baloldal áskálódásai sem jártak eredménnyel. Emlékeztetett, a baloldal hosszú időn át minden követ megmozgatott, hogy a hazánknak járó uniós források az úgynevezett magyar nemzeti borítékból átkerüljenek a közvetlen brüsszeli források kalapjába.

Deutsch Tamás rámutatott, míg a nemzeti borítékba kerülő pénz száz százalékát megkapja hazánk, addig a közvetlen forrásokból legjobb esetben is népességarányosan részesülhet, azaz az eddigi összeg egy-két százalékát kapná meg csupán.

„A baloldali képviselők saját politikai céljaik érdekében ki akarták éheztetni Magyarországot” – szögezte le.

A baloldal második törekvése Deutsch Tamás szerint az volt, hogy a hazánknak járó pénzeket politikai alapon címkézzék fel, bizonyos összegekhez csak az ellenzéki vezetésű önkormányzatok férhessenek hozzá. Ez a nem ellenzéki vezetésű településeken élőknek, azaz a magyarok többségének ártott volna.

A teljes cikk a Magyar Hírlap oldalán olvasható.

Korábban írtuk