Fotó: Demokrata/Vogt Gergely (archív)
Hirdetés

A fideszes európai parlamenti képviselő hozzátette: Ujhelyi István megdöbbentő módon több ezer milliárd forinttal kisebb összeget javasol Magyarországnak, mint ami az Európai Bizottság nemrégiben ismertetett javaslatában szerepel. Megjegyezte, a bizottság javaslata ebben a formájában elfogadhatatlan hazánknak.

„A szocialista európai parlamenti képviselő a hazai kis- és középvállalkozásokat sújtó radikális adóemelést kezdeményez, a magyar embereknek járó uniós támogatások felhasználásának céljait illetően pedig a hazai döntések helyett brüsszeli direktívákat javasol. Mindezeken túl a sokat emlegetett közvetlen brüsszeli források humbugjának támogatásával az uniós fejlesztési források jelentős hányadát illetően azok 97-98 százalékának elvesztését kockáztatja. Olyan dolgokat emleget uniós pénzekből megvalósítandó célokként, amire nem lehet uniós pénzt fordítani” – írta Deutsch Tamás.

Fotó: Ujhelyi István Facebook-oldala (képernyőfotó)
Ujhelyi István

A fideszes politikus szerint a bevándorláspárti erők számára Ujhelyi javaslata korlátlan lehetőséget teremtene, hogy nyomást gyakorolhassanak Magyarországra a fejlesztési pénzek politikai indokok alapján történő megvonásával.

Korábban írtuk

„Ujhelyi István javaslatait minden jóérzésű magyar ember érdekeinek védelmében a lehető leghatározottabban elutasítjuk.Felszólítjuk az MSZP-t, hogy tisztázza, ezek a vállalhatatlan javaslatok Ujhelyi István egyéni ötletei vagy a párt hivatalos álláspontjának kell tekinteni” – fogalmazott Deutsch Tamás.

„Bízunk abban, hogy a magyarországi ellenzék európai parlamenti képviselői nem a magyar emberek számára elfogadhatatlan, az uniós forrásokat csökkentő javaslatokkal fognak versenyezni egymással, hanem a Magyarországnak járó uniós források növelése érdekben fognak dolgozni.”

Ujhelyi: javaslatcsomagot dolgozott ki az MSZP az uniós források felhasználására

Hétpontos javaslatcsomagot dolgozott ki az MSZP az Európai Unió következő hétéves költségvetési forrásainak magyarországi felhasználására – közölte Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője szombati videóüzenetében.

A Badacsonyból bejelentkező szocialista politikus a közösségi oldalán megosztott videóban azt mondta: Magyarországon két konzultáció indul. A kormány nemzeti konzultációját „álkonzultációnak”, „magyarázkodó és agymosó kampánynak” nevezte, majd hozzátette: ezzel szemben az Európai Bizottság „valódi társadalmi párbeszédre hívja” a magyarokat az uniós költségvetésről. Kiemelte: az MSZP az első olyan szervezet Magyarországról, amely írásban is leteszi javaslatait az uniós költségvetésről és a Magyarországnak járó közel hétezer milliárd forintról.

Ujhelyi István szerint a következő hét évben fókuszba kell kerülni az embereknek, hétköznapi problémáiknak és szociális kérdéseiknek. Ezek között említette a munkahelyteremtést, a megszűnő munkahelyek pótlását, a szociális ellátórendszer minőségének erősítését, az oktatás és az egészségügy fejlesztését, a méltó lakhatás megteremtését és a biztonságos időskor intézményeinek megerősítését.

Jelentős összegeket tartanak továbbá szükségesnek az egészségügyi intézményrendszer fejlesztésére, illetve a jövő generáció problémáinak megoldására: az ifjúsági munkanélküliség felszámolására, átképzésekre, fiatalok vállalkozás-alapításának támogatására, lakhatási és családalapítási lehetőségek fejlesztésére. Hozzátette: az MSZP támogatja az európai zöld megállapodást, a Magyarországnak járó összegből pedig energiahatékonysági programokra, környezetkímélő közlekedési módok elterjesztésére és épületenergetikai programok indítására költenének.

Követelik továbbá közvetlen önkormányzati források megnyitását, illetve a jogállami kritériumoknak megfelelő pénzköltést. Azaz ha a kormány „képtelen szabályosan felhasználni” az uniós forrásokat, akkor a bizottság vonja meg tőle a pénzköltés lehetőségét, és saját hatáskörben ossza el azt – mondta. Ujhelyi István fontosnak nevezte még a kohéziós források és az agrártámogatások megvédését is.

(MTI)