Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Budapest, 2022. október 14. Résztvevõk a Diákok a tanárokért Facebook-csoport Visszavágó – El a kezekkel a tanárainktól! elnevezésû demonstrációján a Belügyminisztérium Széchenyi István téri épületénél 2022. október 14-én.
Hirdetés

A „Visszavágó – El a kezekkel a tanárainktól!” címmel, a Diákok a Tanárokért elnevezésű Facebook-csoport által meghirdetett megmozduláson a felszólaló diákok a többi között azonnali megoldást követeltek a tanárhiányra béremeléssel, tanítható és tanulható tananyagot, szakmai önállóságot a tanároknak, élhető körülményeket az iskolákban, és érdemi párbeszédet az oktatásról.

A menet a Hősök teréről „A tanárainkkal vagyunk” feliratú molinó mögött haladt az Andrássy út-József Attila utca-Széchenyi István tér útvonalon. „Az oktatás nemzeti ügy!” – hangoztatták a felszólalók. A diákszónokok beszéltek arról is, hogy büszkék a tanáraikra, akik kiálltak az oktatásért. Azt mondták, ezek a tanárok arra tanítanak, ami a legjobban hiányzik az országból: bátorságra. Kifogásolták, hogy a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat „kirúgják”, illetve ezzel fenyegetőznek tankerületi vezetők. A Magyar Tudományos Akadémia előtt lévő színpadon ilyen tankerületi leveleket égettek el a szónokok.

A demonstrálók nemzeti színű, európai uniós és a pedagógusok melletti kiállást jelképező kockás inget mintázó zászlókat lobogtattak. Sokan „A sztrájk alapjog” feliratú molinót tartottak a magasba. A tömegben feltűntek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, valamint a Tanítanék mozgalom lobogói is.

Korábban írtuk