Fotó: MTI/Kiss Gábor
Hirdetés

A XV. században épült egykori unitárius püspöki rezidenciát 2009 és 2019 között Magyarország és Románia kormányának támogatásával újították fel. A díjat Kovács István unitárius püspök vehette át szeptemberben Prágában, a kolozsvári ünnepségen immár a helyi közösség is megünnepelhette a kitüntetést.

A Vallásszabadság Házával szemközt álló unitárius templomban tartott ünnepi díjátadó rendezvényen Piet Jaspaert, az Europa Nostra alelnöke hangsúlyozta: a kolozsvári épületfelújítási projekt azért lopta be magát az európai szakértők szívébe, mert egy leromlott magánépületet élesztettek újra úgy, hogy az a közösséget szolgálja. Ráadásul a felújítás során mind az épület történetére, mind az építőanyagokra, mind az építési technikákra, mind pedig a minőségre maximálisan odafigyeltek.

Kovács István unitárius püspök beszédében elmondta: a felújítási projektnek az adott lendületet, amikor a vallásszabadság 1568-as erdélyi kinyilvánításának 450. évfordulójára készülve az unitárius egyház felismerte, hogy az épületnek közösségi rendeltetést kell adni.

„Amikor kimondtuk, hogy legyen ez az épület a vallásszabadság háza, csoda történt” – jelentette ki a püspök. Megjegyezte: azt ismerték akkor fel, hogy a vallásszabadság csak akkor lehet az unitáriusoké, ha mindenkié. Ez az „elajándékozás motívuma” volt benne abban is, hogy mindenki szolgálatába állították az egykori püspöki székházat.

Korábban írtuk

Hegedüs Csilla, a romániai Európai Alapok Minisztériumának államtitkára beszédében megemlítette, hogy az erdélyi műemlékvédő szakemberek hozzászokhattak az Europa Nostra-díjhoz, hiszen korábban Torockó épületegyüttesének a megőrzéséért, a kolozsmonostori római katolikus templom felújításáért, és a bonchidai Bánffy-kastély megőrzéséért is megkapták az elismerést.

Grezsa Csaba, Magyarország kolozsvári főkonzulja azért mondott köszönetet az unitárius egyháznak, hogy olyan közösségi teret hozott létre, amelyben a főkonzulátus is kitüntetéseket adhat át, rendezvényeket szervezhet. Mint említette: az épületfelújítást a magyar állam 345 millió forinttal támogatta.

Furu Árpád építész, az egyház műemlékvédelmi szaktanácsadója megemlítette: a magyar és a román állam, valamint a kolozsvári önkormányzat 1,3 millió eurós támogatásával megvalósult épületfelújítás a Romániai Építészszövetség díját is megkapta, és Pro Architectura díjat is kapott. Úgy vélte: a sikerhez kellett a jó tulajdonos, aki tudta, hogy mit akar kezdeni az épülettel, elő tudta teremteni a szükséges forrásokat, és amikor kellett, türelmes volt, kellettek ugyanakkor a jó szakemberek is.

A rendezvény keretében oklevelet adtak át mindenkinek, akinek része volt a munkában, és leleplezték az épület homlokzatán az Europa Nostra-díj bronztábláját.

A Vallásszabadság Házában ma konferencia- és kutatóközpont működik, állandó kiállítások tekinthetők meg, de emellett étterem, könyvesbolt és szálláshelyek biztosítják az intézmény fenntarthatóságát.