Fotó: Vitézy Dávid, Facebook
Hirdetés

Azt írták, az ősz beköszöntével a kerékpárosoknak továbbra is ajánlott a legkedveltebb úti célok megközelítése vonattal, amihez „kiemelt kedvcsináló”, hogy – a Technológiai és Ipari Minisztérium rendelete szerint – a MÁV-Start, a GYSEV és a MÁV-HÉV az Európai Mobilitási Héten díjmentes kerékpárszállítási lehetőséget biztosít utasainak az erre alkalmas hazai járatain.

A tájékoztatás szerint a díjmentes jegyek a pénztárakban, az automatákból és az online felületeken is megválthatók szombattól. A 20 colos kerékátmérő feletti kerékpárok szállítása esetén kell megvásárolni a díjmentes kerékpárjegyet. Ha a vonat kerékpárhely-foglalással vehető igénybe, a vonatra szóló kerékpár-helyjegyet továbbra is szükséges megvásárolni – ismertette a MÁV.

A vasúttársaság jelezte azt is, hogy a szeptember 17-22. közötti időszakra elővételben megváltott kerékpár-jegyeket az utas kérésére kezelési költség levonása nélkül visszatérítik a MÁV-Start ügyfélszolgálatán keresztül.

„A díjmentes kerékpárjegy megváltása kötelező, így aki szeptember 17. és 21. között a kerékpárját szállítja, de nem rendelkezik díjmentes kerékpárjeggyel, menetjegy függvénye szerinti pótdíjjal (ha van menetjegye 500 forintos, ha nincs menetjegye sem, 2600 forintos áron) tud a fedélzeten menetjegyet venni” – tudatták.

Korábban írtuk

A MÁV közleménye szerint 2022 első nyolc hónapjában mintegy 785 ezer kerékpárjegyet és bérletet vásároltak a vonattal utazó biciklisták, a jegyek 43 százalékát már online felületen, azaz a MÁV applikáción vagy a megújult Elvirán keresztül váltották. Ez az elmúlt évek legjobb eredménye: 2019-ben 435 ezer, 2020-ban 491 ezer, tavaly pedig 631 ezer volt az eladott kerékpárjegyek vagy bérletek száma a januártól augusztusig tartó időszakban – írták.