A másfél évtizeden át baloldali vezetésű Nyíregyházát sokáig a legszegényebb megyeszékhelyek között emlegették. Ám a 2010-es önkormányzati választások óta a település igyekszik kilépni addigi értelmetlen sodródásából, a Modern városok program pedig további dinamikát adott a fejlődésének. Nyíregyházán jelenleg tíz MVP-s program fut, és a fejlődést mutatja az is, hogy a 2010-ben mért tízszázalékos munkanélküliségi ráta napjainkra 3,4 százalékra csökkent.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

A programok egy része már be is fejeződött. Ilyen például a Tokaj és a Nyíregyháza közötti 32 kilométeres bicikliút, amely kifejezetten turisztikai célokat szolgál. Tokajt már csak azért is közel érzi magához a város, mert egykor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye része volt, ám a hetvenes években a nagyipara miatt perspektivikusabbnak látszó Borsod magához csábította. Bár igen látványos nyíregyházi MVP-projekteket is látni fogunk majd, Kovács Ferenc polgármester szerint azok a legfontosabb kezdeményezések, amelyek a közlekedést segítik. Ilyenek például a városon belüli forgalmi csomópontok, hiszen egy nemrég készült statisztika szerint a 120 ezer nyíregyházi háztartás 71 százaléka rendelkezik autóval, ami igen komoly forgalmat jelent. A Mező utcai és a Bethlen Gábor utcai kereszteződések rendezése mellett a város tavaly 41 darab gázüzemű autóbuszt is vásárolt egy MVP-s program keretén belül, és kiépítette számukra a megfelelő töltőhelyet is. Jobb lett a levegő Nyíregyházán, és az új buszok kényelmesebbek is a régieknél, hiszen nemcsak légkondicionálással, hanem szabad wifieléréssel is rendelkeznek.

A nyíregyházi állatkert bejárata. Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Vannak olyan közlekedési fejlesztések is, amelyek egyenesen stratégiai jelentőségűek. Ilyen a nyugati elkerülő út befejező szakaszának építése. Ez az út amellett az új, kibővített iparfejlesztési terület mellett fut, ahol már gyökeret eresztett a több mint kétezer embert foglalkoztató dán játékgyár, a Lego. De ezen az úton lehet legkönnyebben eljutni a nyíregyházi Sóstó térségébe is, ami a város turisztikai centruma. Olyan attrakciókkal, mint az Állatpark, amely már kétszer is elnyerte az Európa legjobb állatkertje címet – ennek a fejlesztése is bekerült az MVP-s programok sorába. Akárcsak a Múzeumfalu, vagyis a közeli skanzen, ahol most látogatóközpont és korszerű raktár is épül a fejlesztésre váró Mesekert mellett.

Dinoszaurusz a Pangea hotel előtt. Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Nyíregyháza elmúlt évtizedes átalakulását látványosan példázza a város iránt rohamosan élénkülő turisztikai érdeklődés. A környező országokból és belföldről is évről évre több vendég érkezett, és rövidesen kevésnek bizonyultak a szállodai férőhelyek – különösen a négycsillagos kategóriában. Ezért a város úgy döntött, két szállodát is épít. Az egyiket, a Pangeát tavaly adták át, s mindjárt az első három hónapban 80 százalékos kihasználtságot ért el. A hotelnek, amely egyben ökocentrum is, rusztikus hangulatú a belső tere, közepén különös műalkotás, tetőig érő életfa áll, a szobrász ötszáz állatfajt jelenített meg rajta. A szálloda egyes szobaablakai a Sóstóra, mások pedig az állatpark oroszlánjaira, tevéire és egyéb vadjaira nyílnak.

A Pangea hotel átriuma. Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Új és érdekes vonalú épület áll már a Sóstói gyógyfürdő mellett is, igaz, csak nyolcvanszázalékos készültségben. Hivatalosan a Hotel Sóstó Resort Spa & Conference nevet kapta, és összesen 122 szoba lesz benne. Most is dolgoznak rajta a munkások, úgy tűnik, a főszezonra át is adják. A szállodát fedett átjáró köti össze az élmény- és parkfürdővel, amely megkapta a gyógyfürdő minősítést is, és amelyet tavaly az év legkedveltebb turisztikai attrakciójának választottak a szakemberek. A köznyelvben csak „négycsillagosként” emlegetett hotel alkalmas lesz konferenciák lebonyolítására is, mert újabban ilyen igény is felvetődött Nyíregyházán, ami nem is olyan meglepő, ha tudjuk, hogy a város három határ közelében fekszik, de Lengyelországból is elérhető pár óra alatt.

A Kállay-kúria. Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Nemcsak a Sóstógyógyfürdőn akad látnivaló a városban. Fontos nyíregyházi MVP-s program a szabadtéri színpad felújítása. Régi, még az 50-es évekből való építmény ez, amelyben most érdekesen illeszkednek a műemléki épületrészhez a modern megoldások. Az új, XXI. századi színpadi technika minden igényt kielégít majd, a közel ezerfősre bővített nézőtér pedig kiszolgálja a megnövekedett érdeklődést. Főként táncos, zenés darabok kerülnek színre a tervek szerint, hisz ezeket a nyelvünket nem ismerő turisták is élvezhetik, de prózai darabok, főként vígjátékok is repertoáron lesznek. A másik MVP-s különlegesség az a Kállay-kúria, amit apósától kapott nászajándékba az egykori miniszterelnök, és ha befejeződik a felújítás, akkor ide kerülhetnek hagyatékának értékes darabjai, például azzal az igen ritka Szent István-renddel, amit Nyíregyháza szokott kölcsönadni a Nemzeti Múzeumnak is. A kiállítóterem mellett 15 ezer kötetes könyvtár, interaktív tárlat is helyet kap majd, és a tervek szerint iskolai történelemórákat is lehet rendezni a villában. Utcafrontján meghagyják Reviczky Imre honvéd ezredes emléktábláját is, akit a Jad Vasem intézet a Világ Igaza posztumusz kitüntetésben részesített a második világháborúban mutatott emberségéért.

Nyíregyháza adóbevételei a 2010-es 7,38 milliárd forintról közel 12 milliárdra nőttek napjainkra. Több nagy nyugati cég is megtelepedett itt, a Lego mellett az Elektrolux, a Michelin és a Hübner a legnagyobbak. Kovács Ferenc polgármester évente kétszer konzultál a negyven legnagyobb vállalkozással, a kicsikkel és a közepesekkel pedig négyszer is találkozik minden esztendőben.

A nyíregyházi szakképzési centrum száz képzési pályát kínál a helyi és a régióbeli fiataloknak. Szigorúan követve a vállalati és helyi gazdasági igényeket, amelyekbe beletartozik a szolgáltatások szférája is. A polgármester hangsúlyozza: a városvezetés komplex módon fogja fel a fejlődés ügyét, amelyben minden elem összefügg a többivel.

Az épülő négycsillagos szálloda. Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Újabb MVP-s program helyszínére érkezünk: hamarosan elkezdődhet az új atlétikai központ építése a régi vasutas sportpályán. Ez a hétmilliárdosra tervezett beruházás számos, ma még szétszórtan működő szakosztálynak, nemcsak az atlétáknak, de például a vívóknak vagy a tollaslabdázóknak is otthont ad majd. S a városvezetés fontosnak tartja a tömegsport előtti megnyitását is, hiszen ez az egészségmegőrzés egyik legfontosabb része, arról nem is beszélve, hogy az egészséges ember az élet minden területén jobban teljesít. Bár a városi stadion megújítása nem MVP-s beruházás lesz, az a program is ebben a szellemben zajlik majd.

A szomszédvárral, a hasonló fejlődési pályán haladó Debrecennel korábban egészségtelen versenyben állt Nyíregyháza. Tavalyelőtt azonban a két város stratégiai jelentőségű együttműködési megállapodást kötött, ennek egyes részei bekerültek a hajdúsági megyeközpont Debrecen 20-30 nevű programjába is. Az egyik ilyen pont szerint kétszer kétsávos út köti össze majd a két várost, ugyanis naponta közel négyezer ember jár oda-vissza tanulni, dolgozni. A nyíregyházi Jósa András kórházban például feltűnően sok a debreceni orvos. Nyíregyháza és Debrecen együtt erős fejlesztési régiót akar teremteni. Az egyik legerősebbet az országban.