A miniszter a címet elfogadó beszédében örömét fejezte ki, hogy egy a hagyományaira, történelmére, örökségére és a kultúrájára büszke, több mint ezeréves nemzetet képviselhet ott. Magyarország is tiszteli a gazdag kultúrájú nemzeteket, és a kölcsönös tisztelet ad kiváló alapot a magyar-kazah együttműködés továbbfejlesztésére.

Hirdetés

„Minket, magyarokat Attila kései leszármazottaiként, a hun-török eredet talaján állókként azonosítanak. A magyar nemzet úgy helyezkedik el Közép-Európában, mint sziget az óceánban. A nyelvünket nem érti senki, és mi sem értjük a bennünket körülvevők nyelvét. Nem tartozunk sem a szláv, sem a germán, sem az angolszász, sem a balkáni nyelvek családjához. Ugyanakkor számos magyarázatot találunk a türk nyelvekkel történő rokonságunkra. A nyelvünk tehát egyedi, olyan, mintha egy titkos kódrendszer volna” – jelentette ki Szijjártó Péter.

„Büszkék vagyunk a közép-ázsiai országokkal való történelmi-kulturális örökségünkre. Sokszor mondták ránk, hogy mi vagyunk a legnyugatibb keletiek vagy a legkeletibb nyugatiak. Ez régen lenézésnek hatott, ma már azonban az új körülmények között dicséretnek számít. A magyar és a kazah nemzet együttműködése és barátsága a kölcsönös szimpátiára épül, és ez jó alap arra, hogy jó legyen az együttműködésünk. Ennek erősítéséhez az emberek közötti kapcsolatokat kell erősíteni. Ez pedig az oktatáson keresztül történhet meg a legjobban. Ezért büszkék vagyunk együttműködésünkre az Eurázsiai Egyetemmel, amely Kazahszán egyik vezető egyeteme, az első személyes elnöki döntéssel létrehozott egyetem Nur-Szultanban. Büszkék vagyunk arra, hogy megindul a magyar nyelv oktatása, szeptembertől magyar vendégtanárok fognak itt tanítani” – mondta, utalva az erről szóló és kedden aláírt megállapodásra a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az egyetem között.

A beszéde utáni sajtóértekezleten a magyar-kínai kapcsolatok jövőjét, a magyar stratégiai terveket firtató kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország pragmatikus, a józan észen, a kölcsönös érdekeken és tiszteleten alapuló együttműködést folytat Kínával, amely nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik legfontosabb külkereskedelmi és beruházó partnere. Megjegyezte, hogy a kínai együttműködésről szóló vitát képmutatónak tartja.

Korábban írtuk

„Magyarországot a Kínával fenntartott pragmatikus együttműködés miatt leghangosabban bíráló országok csinálják a legnagyobb üzleteket Kínával a felszín alatt” – mondta Szijjártó Péter.

Az egyetem díszprofesszori címét mások mellett Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, Aleksandar Vucic szerb elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és a néhai II. János Pál pápa is megkapta.

A Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetem nevét az eurázsiai koncepció kidolgozójáról, Lev Gumiljov történészről és antropológusról kapta, a névadás szimbolizálja az egyetem által ma is képviselt egyik fő irányvonalat. Elnöki dekrétum alapján speciális státusszal bír, számos nemzetközi szervezet tagja, 130 nemzetközi megállapodás részese. A Szegedi Tudományegyetemmel és a gödöllői Szent István Egyetemmel is kapcsolatban áll.