A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a Quaestor-ügyben a főbűnösök hiányoznak a vádlottak padjáról.

Fotó: MTI/Marjai János, archív

A párt alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: hiányzik a vádlottak padjáról Matolcsy György jegybankelnök, aki a bankfelügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank vezetőjeként „a fő felelőse annak”, hogy ilyen megtörténhetett, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki „közpénz-milliárdokat parkoltatott a fideszes brókernél” és Orbán Viktor miniszterelnök, „aki bennfentes információval élhetett vissza”, amikor még a csőd nyilvánossá válása előtt utasította a minisztériumokat a pénzek kimentésére.

Varju László úgy vélte, hogy ők hárman csak Polt Péter legfőbb ügyésznek köszönhetik, hogy nem vádolták meg őket. A DK szerint egy demokratikus jogállamban a teljes kormány belebukott volna egy ilyen ügybe, az Orbán-rendszer bukása után pedig független szakértőkkel kell kivizsgáltatni a Fidesz vezető politikusainak szerepét a 150 milliárd forintos Quaestor-csalásban – jelentette ki.

Csütörtökön folytatódott a csalással, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt Tarsoly Csaba és társai ellen indított büntetőper tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. Tarsoly Csabát és tíz társát különösen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények elkövetésével vádolják.

A Quaestor-ügy tavaly márciusban pattant ki: a Magyar Nemzeti Bank március 10-én részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt.

MTI