A Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke hazug riogatásnak nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásában közölte: Brüsszel a baloldali vezetésű városokkal és kerületekkel akar majd megegyezni a menekültek betelepítéséről.

Varju László, a párt alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormányfő a „szokásos hazugságaival” kezdte felszólalását, amikor a foglalkoztatásról, a gazdaságról, az államadósságról és a bérekről beszélt. A független képviselő kijelentette, hogy a valóságban sokkal rosszabbul mennek a dolgok, mint ahogy azt a miniszterelnök bemutatta. A magyar gazdaság az EU lélegeztető gépén senyved, az államadósság nem csökken, az egészségügy romokban, az oktatásban káosz uralkodik, a fizetések pedig alacsonyabbak, mint Európában bárhol, nem csoda, hogy magyarok százezrei menekültek külföldre – jelentette ki.

A politikus azt viszont üdvözölte, hogy Orbán Viktor „végre támogatja” Gyurcsány Ferenc pártelnök és a DK egy évvel ezelőtti, a közös EU-s hadsereg felállításáról szóló javaslatát.

Ezzel szemben hazug riogatásnak nevezte azokat a kijelentéseket, amelyik szerint Brüsszel a baloldali vezetésű városokkal és kerületekkel akar megegyezni a menekültek betelepítéséről. Egyetlen polgármesternek sincs nagyobb hatalma a miniszterelnöknél, ezért fel kell tenni a kérdést, hogy Orbán Viktor miért hárítja a felelősséget a települések vezetőire, miközben idén február 20-án Brüsszelben személyesen írta alá a kvótákról szóló EU-s nyilatkozatot – fogalmazott Varju László.

Varju László végül azt mondta, hogy a DK szerint az október 2-i referendum nem a kvótákról, hanem Magyarország EU-tagságáról szól, amit csak akkor lehet megvédeni, ha a szavazók távol maradnak az „álnépszavazástól”.

MTI

Fotó: MTI, archív