A DK-s országgyűlési képviselő Dávid Ferenc így fogalmazott az ATV A nap híre című műsorának június 9-ei adásában:

Hirdetés

Én még nagyon-nagyon régen végeztem a közgazdasági egyetemen, és akkor tanították […] A, B, C termék van: alkohol, benzin, cigaretta. Teljesen árrugalmatlan. Akármennyi az ára, ugyanúgy fog fogyni. Lemegy két hétig, lemegy három hétig, lemegy egy hónapig, és így jön vissza a görbe, és a fogyasztás beáll. […] Ezt úgy verték a fejünkbe, hogy az A, B, C termékek miatt nem kell izgulnia az államnak, emelheti, szedi be az adót nyugodt szívvel.

A politikus meglátása szerint tehát a magyar lakosság – amennyiben nem hajlandó lemondani az autózás praktikumáról és kényelmességéről – kénytelen lenne kifizetni a 800-900 forintos literáron mért benzin – a jelenlegi, hátósági árstopos 480 helyett.

A Drót.info felhívja rá a figyelmet, hogy a DK-s politikus közgazdasági ismereteit 1974 és 1979 között szerezte. Ekkor pedig Kádáréknak még nem kellett attól tartaniuk, hogy az adóztatás következményeként szabad és titkos választásokon vesz majd elégtételt rajtuk a nép, és zavarja el a hatalomból az elvtársakat.

Korábban írtuk

A Drót.info hozzáteszi azt is, hogy Dávid Ferenc egyetemi diplomájának megszerzése óta eltelt 40-45 évben igencsak megváltoztak és átalakultak a fogyasztási szokások és a társadalmi viszonyok. 1979-ben ugyanis mindössze 933 ezer gépkocsi volt forgalomban Magyarországon, jelenleg azonban ez a szám már több mint négymillió. A négyszeres növekedés pedig annak (is) köszönhető, hogy az autópiac megnyílt a kisebb keresetűek előtt, azaz a személygépkocsi a luxusból abszolút tömegtermékké vált. Így nem biztos, hogy azt az adónövekedést, amelyet elbírt volna 1979-ben egy főorvos, azt ki tudja fizetni fájdalommentesen egy postás is 2022-ben.

Ráadásul a négymilliós gépkocsiszám azt is jelenti, hogy egyáltalán nem ritka az a háztartás, amelyben két autó található. Ezeknél a családoknál az emelkedő költségek pedig – a birtokolt és használt két autó miatt – automatikusan duplázódnak.

Az eredeti cikk ITT olvasható el.