Ismét szégyenpadon a magyar kormány címmel adott ki közlemény a Demokratikus Koalíció (DK).

Fotó: MTI, archív

A közleményt Oláh Lajos jegyzi, és annak apropóján izzadta ki magából, hogy az Európa Tanács Velencei Bizottsága kiadta szakvéleményét a Stop Soros törvénycsomagról.

A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint mindez újabb szégyen és nemzetközi presztízsveszteség Magyarország számára. Oláh Lajos ezután furfangos eszmefuttatásba kezd:

Orbánnak eleve tisztában kellett lennie azzal, hogy a törvény emberi jogi egyezményekbe ütközik, és azért időzítette a törvény elfogadását két nappal korábbra, hogy ezzel az ellenvetéssel ne kelljen megküzdenie. A Velencei Bizottság ugyanis kérte, hogy a törvényt csak a Bizottság véleményének figyelembevételével fogadják el, sőt az Európai Parlament néppárti frakciója is bejelentette: annak egyik feltétele, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradhasson, az, hogy várja be és fogadja el a készülő szakvéleményt. Orbán tehát, aki egyre nyilvánvalóbban az európai szélsőjobboldal vezéri szerepére pályázik, tudatosan szegült szembe saját pártcsaládjával és az emberi jogokat védelmező szakértői testülettel

– írja a DK-s képviselő, aki láthatóan kéjes örömmel nézné végig, ahogy a Fideszt kizárják az Európai Néppárt soraiból:  

Az Európai Néppárt hitelességének és emberi jogok melletti elkötelezettségének próbája lesz, hogy hajlandó-e érvényesíteni a korábban kilátásba helyezett Fidesz elleni szankciókat.