Fotó: MTI/Mónus Márton, archív
Hirdetés

Dobrev Klára az ellenőrzött európai egészségügyi minimum, az európai minimálbér, minimálnyugdíj és európai családi pótlék fontosságát, egyben elérhetőségét hangsúlyozta.

A mi közös Európánk nem engedheti meg, hogy legyenek első- és másodrendű állampolgárok – mondta.

Az Európai Unió himnuszával kezdődött, és a magyar himnusszal zárult eseményen a DK politikusa kiemelte, nem fél pártja tervét európai egyesült államoknak nevezni. Ez a szövetség elég erős ahhoz, hogy megvédje a polgárait a külső ellenségtől, de ahhoz is elég erős, hogy megvédje a polgárait akkor, ha kormánya – mint a magyar kormány most – előre megfontolt szándékkal, aljas indokból, a választói felhatalmazás ellenére diktatúrát épít az országban – fogalmazott, hozzátéve: az európai egyesült államok Orbán Viktortól is megvéd minket, „ezért fél ő ennyire tőle”.

Dobrev Klára beszélt a hiányzó háziorvosokról, várólistákról, rossz kórházi állapotokról. Mint mondta, egy évben 24 ezer ember hal meg úgy, hogy normális kórházi ellátással meg lehetne menteni az életét. Véleménye szerint az európai egészségügyi minimum biztosítja, hogy ne legyen ekkora különbség egy magyar, és egy dán vagy holland kórház között.

A tisztességes megélhetést adó európai minimálbér biztosítaná, hogy ne kelljen elmenni Magyarországról – fejtette ki. Szólt arról, hogy az elmúlt tíz évben több mint 600 ezer magyar vándorolt ki, ami nem csak egy számot jelent, hanem emberi sorsokat, szétszakított családokat.

Bírálta a megszüntetett rokkantnyugdíjat, azt, hogy huszonezer forintos nyugdíjakból kellene megélniük embereknek, és az európai minimálnyugdíjat nevezte megoldásnak. Kritikával illette a kormány családtámogatási programját, ami szerinte „semmi másról nem szól, mint a leggazdagabb, és amúgy is jó módban élő rétegnek nyújt tíz éve nagyon sok pénzt, és eközben a családi pótlékot nem emelte tíz éve”.

Az „Európa, maradunk!” című, a városi művelődési központban 300-350 ember részvételével tartott kampányrendezvényen Rónai Sándor, a DK szóvivője, EP-képviselőjelöltje arról beszélt, hogy a hétköznapi embereknek nincs lehetőségük ház-, lakásvásárlásra, „sakkoznak” a csekkekkel, egy ponton túl nem tudnak segíteni a gyerekeiknek. Azért dolgozik, hogy a fiataloknak ne kelljen külföldre menniük ahhoz, hogy európai életet élhessenek – mondta.