Hirdetés

Mint közismert, Ukrajnában rendelettel betiltották az ellenzéki pártokat és a kormánnyal szemben álló médiát, vagyis megszűnt a többpártrendszer és a sajtószabadság. Volodimir Zelenszkij néhány napja azt is kezdeményezte, hogy a betiltott ellenzéki pártok korábban megválasztott képviselőit fosszák meg parlamenti mandátumuktól, így a diktatúra hamarosan totálissá válik.

A Pesti Srácok és az NJSZ közös vállalkozásaként, a Nemzeti Filmkészítők Egyesülete közreműködésével elkészült dokumentumfilmből az is kiderül, hogy a magyar nyelv használatát mára a magánéletbe szorították vissza, és az is nyilvánvalóvá válik, hogy míg a kárpátaljai magyar férfiakat tömegével viszik a háborúba, addig az Ukrajnából Kárpátaljára menekült ukránoknak kevésbé van félnivalójuk. Sőt, előfordult, hogy egy keletről jött ukrán soviniszta beköltözött egy Magyarországra menekült magyar férfi otthon maradt családjának házába, és onnan fenyegető sms-ekkel bombázta a háborúban részt venni nem akaró családfőt.

A dokumentumfilm arra is rámutat, hogy etnikai kiszorítás zajlik Kárpátalján. A filmben megszólal Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye 4. számű országgyűlési egyéni választókerületének fideszes képviselője, akit a kijevi kormányzat három évre kitiltott Kárpátaljáról, illetve az ukrán állam területéről, mert a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség támogatását javasolta a legutóbbi önkormányzati választáson a kárpátaljai magyaroknak. Tilki Attila is arról számolt be, hogy kirívóak a jogsértések különösen a kettős állampolgárság és a nyelvhasználat kérdésében. Mint a kormánypárti honatya megjegyzi, többen arról számoltak be, hogy még a szovjet érában is több joguk volt a magyar nyelvet használni, mint ma, noha az ukrán állam alkotmánya biztosítja a szabad anyanyelvhasználatot. A gyakorlatban azonban intézményekben és más nyilvános helyeken is egyre kevésbé mernek magyarul megszólalni honfitársaink. A magyar állampolgársággal is rendelkezőket pedig kifejezetten előszeretettel fogdossák össze és viszik a keleti frontra.

A kijevi kabinet a magyar nemzetiségű határőröket is eltávolította a jelenlegi magyar-ukrán államhatárról, emellett folyamatosan inzultusok érik a kárpátaljai magyar képviselőket. A kormány a Mirotvorec nevű titokzatos szervezet által összeállított, igen sok magyar nevet tartalmazó halállista létezése ellen sem tesz semmit.

Korábban írtuk

Az NJSZ 9 fejezetből álló jelentése tételesen, bizonyítékokkal alátámasztva, a vonatkozó jogi előírásokat megjelölve részletesen mutatja be az ukrán állami szervek súlyos, rendszerszintű jogsértéseit a kárpátaljai magyarság ellen. Ezek összhatása végzetes fenyegetést jelent számukra és nemzeti közösségként való fennmaradásukat alapvetően veszélyezteti, és az őshonos kárpátaljai magyarság megsemmisüléséhez, szülőföldjéről való elűzéshez vezethetnek.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat jelentése elérhető ITT.

A Magyarok a prés alatt Kárpátalján című tényfeltáró dokumentumfilm itt látható: