Nagy figyelem övezte a minap a Nemzetbiztonsági Bizottság által közzétett prezentációt, amely a baloldal külföldi finanszírozásáról a szolgálatok által eddig kiderített legfontosabb információkat, megállapításokat mutatta be. Ugyanakkor egy másik dokumentum is felkerült a bizottsági honlapra, a Dr. Kovács Zoltán András nb. dandártábornok, a Nemzeti Információs Központ főigazgatója által 2022. november 23-án megküldött átirat.

Hirdetés

A dokumentum talán legérdekesebb része a következő: tervszerű folyamatra utal az is, hogy amint az AD (Action for Democracy – a szerk.) 2022. február 24-én megkezdte működését és deklarálta céljait, az első utalást már 2022. március 1-jén teljesítették az Oraculum 2020 Kft. számára (aznap összesen 684.672 USD összegben). Az összeg akkori középárfolyamon számítva 228 millió forintot jelent – ismerteti az Origo hírportál.

Mindez erősen megkérdőjelezi azt, amit az amerikai támogatásokról eddig Korányi és Márki-Zay Péter állított. Több százmillió forintot összegyűjteni egyetlen hét leforgása alatt még az Egyesült Államokban is komoly teljesítmény, és különösen nehezen elképzelhető akció ez egy frissen megalakult, gyakorlatilag teljesen ismeretlen szervezettől, amely ráadásul külföldi kampánycélokra gyűjt.

A szervezet vezetője, Korányi Dávid a szintén külföldről finanszírozott Telexnek néhány nappal ezelőtt próbálta elviccelni az adományozók kérdését, méghozzá így: nem a CIA által vezérelt gyíklények pénzéről van szó, hanem magyar diaszpórában élő állampolgárok donációja. Karácsony Gergely New Yorkban élő főtanácsadója a Telexnek határozottan mikroadományokról beszélt, elmondása szerint javarészt olyan, évekkel, évtizedekkel ezelőtt kiköltözött magyarok adtak mikroadományokat, akik figyelemmel kísérik a magyar közéletet, és zavarja őket, ami itthon történik, féltik a Magyarországon maradt családjaikat. A neveket pedig a törvényi előírások miatt nem is hozhatnák nyilvánosságra.

Korányi a Telexnek nem beszélt az Oraculum 2020 Kft-ről

Ami feltűnő: Korányi a Telexnek egyáltalán nem beszélt az Oraculum 2020 Kft.-nek, azaz a lejárató cikkek sokaságát közlő EzaLényeg nevű baloldali portál kiadójának adott egymilliárd forintot meghaladó összegű támogatásról, amelynek közel harmada szintén a DatAdatnál kötött ki.

Az EzaLényeg főszerkesztője egyébként a DatAdat kulcsembereinek, Bajnai Gordonnak és Szigetvári Viktornak egy korábbi sajtós munkatársa, Zentai András. A portál kiadója a budapesti Dohány utcában bejegyzett Oraculum 2020 Kft. A cég tulajdonosa és ügyvezetője Páva Zoltán, aki a volt MSZP-s komlói polgármester és országgyűlési képviselő, idősebb Páva Zoltán fia. A Magyar Nemzet már korábban megírta: a Páva családdal a Gyurcsány–Bajnai-kormányok igen bőkezűek voltak. Ifjabb Páva Zoltán 2008 és 2010 között a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója volt.

Ami pedig az állítólagos mikroadományokat illeti, azon még ellenzéki kommentátorok is csak derülnek. 2022. szeptember 29-én a balliberális 24.hu munkatársai foglalkoztak Márki-Zay Péterék külföldi kampányfinanszírozásával. Nagy Gergely Miklós úgy fogalmazott: a hivatalos bevallás szerint külföldön élő, ám magyar állampolgárok pénze ez. Pál Zsombor erre egyebek mellett azt mondta a titokzatos adományozókról: Annyit tudunk biztosan, hogy többes számot használ, tehát hogyha hitelt adunk a szavainak, akkor nem egy darab New Yorkban élő magyar diaszpóratagról van szó, akinek sok pénze van, és a neve ugyanaz odafelé, mint visszafelé.

Nehezen tartható a mikroadományokról szóló történet

Szerda óta mindenesetre még egyértelműbb, hogy nehezen tartható a mikroadományokról szóló történet. Korányiék egyetlen hét alatt ugyanis nem egyszerűen összeszedtek 228 millió forintot, hanem el is utalták azt Magyarországra, a negatív kampányt ellenzéki oldalon alantas eszközökkel is folytató EzaLényeg kiadójának. A pénz egy része direkt módon Bajnai cégénél, egy másik része pedig volt munkatársainál kötött ki. A kör közös jellemzője, hogy már korábban is százmilliós összegeket kaptak egyetlen nagy adományozótól: Soros Györgytől.

Az Origo cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk