„Azt tudtam meg, hogy ebben végleges, szakmai döntés nincsen, nyilván ha meglesz, be fogják jelenteni” – mondta a politikus, miután Budapesten megbeszélést folytatott Nyitrai Zsolt miniszterelnökségi államtitkárral.

Szavai szerint dombóvári képviselőként neki az a dolga, hogy „ez ellen tiltakozzon”. Dombóváron „népmozgalom” indult a szoborcsoport védelmében, az emberek többsége ragaszkodik ahhoz, hogy az alkotások Dombóváron maradjanak – mondta az országgyűlési képviselő.

A Parlament előtti Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról 2011. július 13-án hozott országgyűlési határozat kimondja, hogy „visszaállítható a tér képzőművészeti arculatának 1944 előtti állapota”. L. Simon László, az országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke a napokban az MTI-nek egyértelművé tette: ez azt jelenti, hogy az eredeti szoborcsoport kerül majd a Kossuth térre.

Patay Vilmos megjegyezte: semmilyen fórum nem kért szakembereket a szoborcsoport műszaki állapotának megvizsgálására, márpedig kérdéses, hogy műszakilag alkalmasak-e a szobrok a Budapesten való visszaállításra.

Horvay János (1874-1944) legismertebb művét, a Kossuth-szoborcsoportot 1927-ben állították fel Budapesten, a Kossuth Lajos téren. A Batthyány-kormány tagjait és a magyarság küzdelmét ábrázoló, 1952-ben „pesszimista hangvétele” miatt eltávolított kompozíció 1959-ben került Dombóvárra, ahol 1973-ban állították fel ismét a város szigeterdei parkjában. Dombóváron október 6. óta több mint kétszázan írták alá a szobrok esetleges elszállítása ellen tiltakozó nyilatkozatot.

(MTI)