Hirdetés

Burány Sándor (Párbeszéd) úgy értékelt, Magyarországon sem a munkahelyek, sem az emberek egészsége nincs biztonságban. Azt mondta, nem teljesült az a miniszterelnöki kijelentés, hogy annyi munkahelyet hoznak létre, ahány a járvány miatt megszűnt. Hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal különböző adatsorai alapján 50-100 ezerrel több a munkanélküliek száma, mint tavaly ilyenkor.

Tragikusnak nevezte a koronavírus-járványban elhunytak magas számát, amely szerinte európai összevetésben is nagyon rossz adat. Az elmúlt 14 napban 100 ezer főre vetítve csak Belgiumban és Csehországban haltak meg többen – mondta, megjegyezve: európai összehasonlításban csak Bulgária tesztel kevesebbet.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte, amikor az ellenzék az egészségügy teljesítményét támadja, akkor nem a kormányt, hanem a frontvonalban harcoló orvosokat és ápolókat támadja.

Elmondta, 100 ezer lakosra vetítve Magyarországon 14-en, Svédországban 58-an, az Egyesült Királyságban 67-en, Spanyolországban 74-en, Belgiumban pedig 93 haltak meg.

Szólt arról is, a baloldal javaslatait zárójelbe teszi az a körülmény, hogy amikor szavazatokkal kellett volna támogatni a védekezést, akkor nem lehetett rájuk számítani. Felidézte, hogy a baloldali ellenzék az első hullámban nem szavazta meg a védekezésről szóló törvény gyorsított tárgyalását, magát a törvényt sem, helyette álhíreket terjesztett.

Dömötör Csaba közölte, a baloldal a második hullámban is akadályozza a döntéshozatalt: múlt héten nem szavazta meg a karanténszabályok szigorítását. Nem támogatta a Gyurcsány-párt, az LMP, az MSZP vezetői és Karácsony Gergely főpolgármester pártja sem – közölte. „A baloldalra nem lehet számítani, ha baj van” – összegezett.

Kijelentette, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa a gyors döntéshozatalt.

Az ellenzéki javaslatok közül felidézte a digitális oktatás és a vásárlási idősáv újbóli bevezetését, illetve a tömegközlekedés használatának korlátozását. Azt firtatta: az ellenzék konzultált-e ezekről a javaslatokról. Nehéz eldönteni, hogy a gáncsoskodásaik vagy a kapkodásuk jelenti a legnagyobb hátrányt a járvány elleni védekezésben – címezte szavait a baloldali frakcióknak, utalva arra, hogy volt olyan javaslat, amelyet az ellenzék visszavont.

Az államtitkár kitért arra, hogy a kormány bértámogatásokat, kedvezményes hitelprogramokat indított, hitelmoratórium lépett életbe, kibővült az otthonteremtési program. Rögzítette, már annyian dolgoznak Magyarországon mint januárban, a járvány előtti időszakban. Elmondta, bár „a vírus erőteljesen oldalba kapta” a magyar gazdaságot, a megtorpanás mértéke az uniós átlag alatt maradt.

Dömötör Csaba szerint az, hogy az ellenzék mit tenne a gazdaságért, jól mutatja, mit nem tesznek Budapesten. Kifejtette: a főváros az ország leggazdagabb önkormányzata, mégsem növelték meg a védekezést szolgáló kiadásokat.

Nem elég, hogy egy több mint 100 milliárd forintos összegen ülnek, még növekedett is ez az összeg a járvány időszakában – hangoztatta. Hozzátette: Karácsony Gergely egyáltalán nem akar költeni a bajba jutott ágazatokra és a védekezésre, ezzel nemcsak a fővárosnak, hanem az országnak is hátat fordít.

Három mázsa panaszáradattal, a döntések akadályozásával, a nem szavazatokkal nem fognak tudni válságot kezelni. Itt az idő, hogy változtassanak ezen, már ha számít az ellenzéknek az ország – közölte.

Korábban írtuk