Hirdetés

Dömötör Csaba húsz pontban részletezte, „hogyan nyújt segítő kezet a kormány”.

1. A menekültek gördülékeny átjutása érdekében a magyar-ukrán határátkelőhelyek a nap 24 órájában üzemelnek. Kiemelt figyelmet kapnak a kisgyermekkel érkezők, akiket lehetőség szerint előre is vesznek.

2. A határátkelőhelyeken folyamatosan dolgoznak a rendőrök, a katonák, a vám- és pénzügyőrök, valamint több helyen jelen vannak a polgárőrök is. A rendőrség munkatársai ott vannak a gyűjtőpontokon, pályaudvarokon és a Segítségpontokon is.

3. Azonnal Segítségpontokat hoztunk létre Beregsuránynál, Tiszabecsnél, Záhonynál, Barabásnál és Lónyán.

4. Magyarország teljeskörűen biztosítja az Ukrajnából érkezők egészségügyi ellátását. Több településen 24 órás ügyeletet látnak el a felállított orvoscsapatok, akik covid-szűrést is végeznek. Az oltatlan, vagy a régen beoltott menekülteknek felajánljuk az ingyenes védőoltást. Kezeljük a beteg gyerekeket, segítjük a daganatos betegeket és a háziorvosok is kérhetnek ukrán nyelvű segítséget, ha tolmácsolásra van szükségük.

5. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal covid-gyorstesztet, orvosi és FFP2 maszkokat, valamint vizsgálókesztyűket szállított a Segítségpontokra.

6. A katasztrófavédelem segítségével szállást biztosítunk azoknak a menekülteknek, akik ezt kérik, és el is juttatjuk őket oda.

7. A menedékkérelmeket az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság munkatársai a gyűjtőpontokon, és a nagyvárosokban működő valamennyi ügyfélszolgálaton veszik át a kérelmezőktől.

8. A területileg érintett kormányablakok folyamatosan nyitva vannak, a kormányhivatalok közreműködésével tolmácsokat és egészségügyi ellátószemélyzetet is biztosítunk.

9. Az állami vállalatok is kiveszik a részüket a feladatokból: a MÁV bevezette a szolidaritási jegyet, amivel ingyen utazhatnak az Ukrajnából menekülők és már emelt számban, 4 óránként különvonatok is közlekednek Záhony és Budapest között. A Volánbusz az ukrán-magyar határ mentén négy helyszínen és a budapesti vasúti fejpályaudvarokon biztosít autóbuszokat az Ukrajnából érkező menekültek elszállítására.

10. Elindítottuk a Híd Kárpátaljáért összefogást: a 1357-es nemzeti segélyvonalon, valamint az erre a célra fenntartott számlaszámon várják a felajánlásokat. Az eddig beérkezett összeg már meghaladta a 710 millió forintot.

11. 600 millió forint értékben küldünk élelmiszert, gyermekápolási és higiéniai termékeket Kárpátaljára, ezen kívül 100 ezer liter üzemanyagot jutattunk el, és elindult egy egészségügyi eszközöket tartalmazó, 140 millió forintos szállítmány is.

12. Eddig megközelítőleg 2 milliárd forintos támogatást nyújtottunk a határ másik oldalán fellépő humanitárius válság kezelésére. Emellett 3 milliárd forint értékben biztosítottunk támogatást a karitatív szervezetek munkájához.

13. A kormány létrehozta a Humanitárius Tanácsot, hogy az ukrajnai menekültek megsegítése még hatékonyabb, a kormányzati szereplők és a jelentősebb karitatív szervezetek munkája még összehangoltabb és szervezettebb legyen.

14. 5000 négyzetméteres raktárat nyitottunk Aranyosapátiban a menekülteknek szánt adományok elhelyezésére.

15. Elindítottunk egy éjjel-nappal hívható zöld számot, amin magyar, ukrán és angol nyelven kaphatnak tájékoztatást a menekültek.

16. A kormány a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácson keresztül koordinálja a segélyek és az adományok gyűjtését, kiszállítását, illetve a hazai segélyszervezetek munkáját.

17. A kormány külön munkacsoportot hozott létre, amely a menekültek munkába állását segíti.

18. Támogatást kapnak azok a munkaadók, amelyek Ukrajnából érkező menekülteket foglalkoztatnak, és hosszú távon gondoskodnak a megfelelő szállásukról, valamint a munkahelyre történő eljutásukról.

19. Az az önkormányzat, amely az ideiglenes védelemre jogosult vagy a menedékes számára szállást és ellátást biztosít, naponta fejenként 4 000 forint fajlagos támogatásra jogosult.

20. A miniszterelnök három napra a magyar-ukrán határra költözött március 16-án, ahol személyesen követi az eseményeket, a rendőrök, a katonák, a katasztrófavédelem munkáját és szervezi a védekezést.

Korábban írtuk