Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezetője a finn és svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásának halogatása miatt bírálta a kormányoldalt, és úgy vélte: az, hogy az ügy ennyi ideig húzódott, Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekét szolgálja.

Szerinte mára az EU és a NATO tagállamai számára is egyértelmű lett, hogy a magyar kormány teljesen megbízhatatlan, cserben hagyja szövetségeseit.

Azzal vádolta a kormánypárti frakciókat, hogy „hülyének nézik a teljes magyar nemzetet” „azzal a bábjátékkal”, amelyet az ügyben előadnak, azt állítva, hogy éppen a finn és a svéd NATO-csatlakozás miatt alakult ki vita a Fidesz- és KDNP-frakciókban. Európapárti és atlantista fordulatot sürgetett, szerinte ugyanis a kormányoldal politikája veszélyezteti Magyarország biztonságát.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: hozzáállásbeli különbség van a kormányoldal és az ellenzék között a magyar külpolitikát illetően, mert míg a baloldal mások elvárásaihoz alakítaná a külpolitikát, addig a Fidesz és a KDNP minden esetben Magyarország érdekeit nézni, akkor is, ha ez másoknak nem tetszik.

Korábban írtuk

Megerősítette: a kormány az orosz katonai beavatkozást elítéli.

Hangsúlyozta: a baloldal háborúpárti álláspontot képvisel, ha rajta múlna már „nyakig benne lennénk” a konfliktusban. Arra hívta fel a figyelmet: a kárpátaljai magyar lakosság miatt az ukrajnai háború már így is sokkal közelebb van Magyarországhoz, mint kellene, ezért is fontos az a békepárti határozat, amelyet a parlament fogadhat el. Ha ezt nem támogatja a baloldal, akkor a magyarok akaratával megy szembe, és ennek viselnie kell minden következményét – figyelmeztetett.