Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője parlamenti felszólalásában úgy értékelt, hogy Magyarországon súlyos megélhetési válság van, folyamatosan mélyülnek a társadalmi szakadékok, egyre kevesebbeknek biztos a munkája, egyre többen csúsznak le, miközben az árak emelkedése, az infláció „felzabálja” a jövedelmeket. „Évtizedes inflációs rekorddal kell szembenézni, de a kormány tétlen és tehetetlen, magára hagyja az embereket a bajban” – vélekedett a politikus.

Hirdetés

Kiemelte: kiterjedt, komplex megoldás kell, hogy a mindennapok megélhetési válságát kezeljék, akkora a baj, hogy minden eszközt be kell vetni, áfacsökkentésre, az alapjövedelem bevezetésére van szükség.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára erre úgy válaszolt, hogy minden nehézség ellenére a magyar gazdaság növekedési pályán van, miközben a foglalkoztatottsági szint újra rekordot ért el, márpedig ha minél többen dolgoznak, az a jövedelmi viszonyokat is pozitívan befolyásolja.

Arra kérte a képviselőt, hogy hozzon fel jól működő gyakorlatokat arra, hogy az alapjövedelem bevezetése úgy növelte a jövedelmi szintet, hogy közben meg tudták tartani a magas foglalkoztatottsági szintet.

Kitért rá: a háborús kilátások, az európai szankciós döntések meghatározók a gazdaság szempontjából, a cél a gazdasági károk mérséklése.

„A baloldal tévúton van, mert már eddig is óriási volt az áremelkedés az energiapiacon, az európai szankciók erre csak rátennének egy lapáttal, az ellenzék szerint mégis be kellene vezetni őket”

– mondta az államtitkár, majd hozzáfűzte: Oroszországnak nem fájnak a szankciók, Európának viszont nagyon is.

Korábban írtuk