„Magyarországon nem illiberális demokrácia, hanem beteg demokrácia van” – fogalmazott korábban, botrányt kirobbantva, az Európai Bizottság alelnöke. Věra Jourová a Der Spiegelnek adott interjúban azt is hazudta, hogy Magyarországon eltűnőben van a demokrácia, mert a társadalom nem tud szabadon tájékozódni, így nincs abban a helyzetben, hogy önállóan tudjon véleményt megfogalmazni. Jourová szerint a magyar sajtóban már nem lehet a kormánykritikus hangokkal találkozni. De vajon kik tájékoztatják (félre) hazánkkal kapcsolatban?

Hirdetés
Fotó: Facebook (képernyőfotó)
Donáth Anna és Cseh Katalin

A HírTV Informátor című műsorának birtokába jutott felvétel alapján Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője háromnaponta beszélt vele a magyarországi helyzetről. Ezzel maga Donáth Anna büszkélkedett el egy videókonferencián, amit momentumosokkal tartott.

A kijelentés azért különösen megdöbbentő, mert képviselőnő korábban a Varga Judit igazságügyi miniszterrel folytatott Tranzit-vitán tagadta, hogy szokott volna egyeztetni az EU-biztossal.

– Nagyon kellemes, nagyon jó embernek tartom, de azért nem szoktam vele lefekvés előtt csacsogni arról, hogy „na, képzeld, Věra, megint mi történt Magyarországon”.

És hogy mit mondott ezzel szemben a most nyilvánosságra került felvételen?

– Věra Jourovával háromnaponta beszéltem telefonon. Informálisan – fogalmazott a momentumosokkal tartott Skype-konferencián.

Később azt is elmondta, hogy az általa „új Sargentininek” nevezett Gwendoline Delbos-Corfielddel is rendszeresen beszélt Magyarországról, aki „francia képviselő a zöldektől, ő viszi tovább a magyar kérdést”.

– És hát azt kell hogy mondjam, hogy kilencven százalékban sikeres volt az én munkám – tette hozzá.

A felvételt a Facebookon Varga Judit is kommentálta.

„Hogy is van ez?

1.) A közös élő televíziós vitánkon Donáth Anna momentumos EP-képviselő ország-világ előtt letagadja, hogy sűrűn egyeztetne Vera Jourova bizottsági alelnökkel Magyarországgal kapcsolatban és bármi köze lenne a Magyarország elleni összehangolt brüsszeli támadásokhoz.

2.) A HírTV birtokába került és most nyilvánosságra hozott belső momentumos videófelvételen pedig azzal büszkélkedik ugyanez a Donáth Anna, hogy folyamatosan informális kapcsolatban áll Judith Sargentini európai parlamenti utódjával és legalább 3 naponta egyeztet Vera Jourovával informálisan, elérendő, hogy politikai következményei legyenek a magyar kormány döntéseinek. Még azt is hozzáteszi a most kiszivárgott felvételen, hogy rengeteg informális telefonhívás és beszélgetés történt, hogy az uniós politikusokat megmentse az öngóloktól…” – írta Varga Judit, megjegyezve azt is, hogy ilyen az, amikor valaki Brüsszelben és Budapesten is a brüsszeli érdekeket képviseli, de ezt (még) nyilvánosan nem meri vállalni.

„Azt már csak halkan kérdezem, hogy miért akar valaki másokat megóvni az öngóltól, ha magát nem tudja…” – tette hozzá az igazságügyi miniszter.

Hogy is van ez? 1.) A közös élő televíziós vitánkon Donáth Anna momentumos EP képviselő ország-világ előtt letagadja,…

Gepostet von Varga Judit am Freitag, 9. Oktober 2020

Donáth szintén Facebookon reagált a HírTV oknyomozó riportjára. Miután momentumos szokás szerint nekiment a vele szemben kritikus sajtónak – bár legalább Fekete-Győr Andrással ellentétben egyelőre nem rontott be szerkesztőségekbe –, elismerte, hogy Jourová kikérte a véleményét…

„Věra Jourová többször kikérte a véleményemet mint Magyarország egyik megválasztott EP-képviselője. Európában ez így néz ki, az európai politikában a biztosok nem elérhetetlenek mint a magyar kormánytagok, és nem kell könyörögni, hogy vitázhassunk vagy beszélgethessünk.”

Nyilvánosan mást mondunk, mint egymás között. A Momentumnál a jelek szerint „ez így néz ki”. Méltó szövetségesei Gyurcsány Ferencnek.

Az Informátor adása itt nézhető vissza:

Korábban írtuk